Kóstold meg a Tátra ízeit!

Nemcsak a Dolomitokban, hanem nálunk is van már gasztronómiai mozgalom a hegy ízeinek megismertetésére.

Fotó: Slowenská

A Tátrában egyesületbe tömörült több családi vállalkozás, hogy megismertessék a túrázókkal a modern szlovák vagy tátrai gasztronómiát. Bemutatjuk a legszuperebb tátrai helyeket!

A Taste of Tatry nevű egyesületben tömörülő családi vállalkozások szándéka a helyi gasztronómia egészen új szintre emelése. Nem kell kémlelni az eget, a sízéssel, túrázással ellentétben az időjárás sem húzhatja keresztül az éttermi „kirándulásokat”. Az említett egyesület azért jött létre, hogy bebizonyítsa a Tátra látogatóinak, a szolgáltatások itt is fejlődnek. Minden helyi étteremnek megvan az a sajátossága, amivel emlékezetessé tud tenni egy egyszerű vacsorát is. Ami közös bennük, az az étel szeretete.

Central Restaurant

Az érdekes nevű Central „Starý Smakovec” éttermet közvetlenül Ótátrafüred központjában találjuk, egy történelmi épületben (Central). Ételkülönlegességeiket faszénen készítik, a Mibrasa nevű speciális sütőben. De nem hiányoznak a kínálatukból a hagyományos szlovák ételek és steakek sem, a sörök közül pedig pilsenit csapolnak. A gasztroélmények garantáltak.

Slowenská reštaurácia

A szlovák konyha kedvelőinek figyelmébe ajánljuk a „szlowák” éttermet. Ez a hely nemcsak az ízlelőbimbóink ellen indít támadást, a stílusos beltérben is gyönyörködhetünk, melyet a Tátra „házi” építésze, Gedeon Majunke munkássága inspirált.

Fotó. Slowenská

Spitz restaurant & bar

Hol máshol lehet bensőségesebb a hangulat, mint egy családi étteremben? A Spitz restaurant & bárban akár a teraszon is elfogyaszthatunk egy kellemes italt, vacsora közben élő zenét hallgatva. A barátokkal vagy a családdal be lehet ülni a nyári mozi vetítéseire is, ami egy kimerítő túra után kellőképpen ellazít. Az étlapon a szlovák és a többi közép-európai konyha fogásait találjuk meg.

Dobré časy Starý Smokovec

A Dobré časy Starý Smokovec (Jó világ Ótátrafüred) sörkínálata szinte felülmúlhatatlan. Helyi gyártók csapolt és üveges sörei ugyanúgy megtalálhatók az egyedülálló tátrai sörház itallapján, mint a nemzetközileg ismert kézműves sörkülönlegességek. De hogyan is nézne ki, ha a gyöngyöző italokhoz nem kínálnának valami harapnivalót? Burgerek, sertésbordák, csirkeszárnyak, tatárbifsztekek és más hasonló, hagyományos és kevésbé megszokott finomságok várnak ránk sörkorcsolyaként. Mivel a sörház helyi termelőktől szerzi be az alapanyagokat, az ételkínálat szezonálisan változik. Ami állandó, az a frissesség, amit mindig garantálnak.

Brasserie Libertin

A liberális eszmék lényegét egyetlen szóval is meg lehet ragadni: szabadság. A brasserie belga eredetű kifejezés, és olyan vendéglőt jelöl, amely kevésbé szabálykövető, mint egy klasszikus étterem. Ezeknek megfelelően a Brasserie Libertin meleg és hideg ételeket, sajtokat és helyi specialitásokat kínál kellemes környezetben, modern dizájnú terekben, a nemzetközi konyha elemeit is felvonultatva.

Olívia Restaurant

Az Olívia Restaurant egy modern hegyi nyaralóra emlékeztető étterem. A friss alapanyagok és a minőségi hozzávalók jelentik a garanciát arra, hogy komoly gasztronómiai élményben lehet része annak, aki beül egy vacsorára. Az olaszos temperamentum jellemzi ezt a helyet, az ételekhez finom borokat lehet választani.

www.instagram.com

oliviarestauranttatry on Instagram: "Príďte si posedieť do reštaurácie Olívia vo Vysokých Tatrách na teraske a vychutnať si v tomto teple niečo ľahké, ale zároveň sýte👌 Ponúkame výborné tagliatelle s kúskami grilovaného tuniaka s limetkovým maslom a parmezánom🍝 #oliviarestauranttatry #vysoketatry #podtatrami #hotelkukucka #tatranskalomnica #restauraciatatry #tasteoftatry"

IBA.TU Bistro

Az IBA.TU Bistro ideális választás a klasszikus lacikonyhák kedvelői számára. Ha brindzás vagy savanyú káposztás sült krumplira támad kedvünk vagy épp gombás tépett húst ennénk, akkor jó helyen járunk. Az alapanyagokat helyben szerzik be, de ugyanolyan fontos számukra a minőség is. A biohús és -juhtúró a Važec nevű ökofarmról származik, a szendvicseket házi kovászos kenyérből készítik. Specialitásuk a pastrami, ami enyhén füstölt, omlós marhahús. Az itallapon a szepességi Zipser sörfőzde kínálata viszi a prímet.

Košiarik

A Košiarik nevű kis üzlet szlovák kistermelők készítményeinek forgalmazásával foglalkozik. Egy finom kávé vagy egy házi sör mellett jót lehet beszélgetni, közben a sajttálból vagy a bőségtálból csipegetni. A Košiarikban kaphatók az ismert Pokrývač korbács sajtok, de a legendás východnái sajtkülönlegességek is. Az egész Tátrában csak itt csapolják az eperjesi sörfőzde kézműves sörét. Emellett pedig a Košiarik a tokaji Chateau Grand Bari kizárólagos partnere.

www.instagram.com

Taste of Tatry on Instagram: "Košiarik @kosiarik . . . . . #tasteoftatry #tatry #food #jedlo #foodslovakia #gastro #gastronomia #kuchyna #thisisslovakia #vysoketatry #starysmokovec #smokovec #bestfood #slovakiatravel #slovakiamountains #visitslovakia #slovakia #slovakadventures #restaurant #gastronomia #gastroart #jedlo #dnesjem #instafood #homemade #tasty #foodlover #localbussiness #bakery #kosiarik"
AMI MÉG ÉRDEKELHET