5 csodás kastély, ahol valószínűleg te is szívesen megszállnál

Fényűző pompa és luxus kényelem.

A romániai Peleş-kastély

Fotó: Unsplash

Aki odavan a hatlamas, magas tornyokkal rendelkező, ódon kastéloykért, azoknak mindenképpen érdemes felkeresnie az alábbi öt építészeti remekművet.


Neuschwanstein-kastély, Németország

A bajor Alpok mélyén fekvő Neuschwanstein-kastélyt II. Lajos bajor király parancsára húzták fel a 19. században, aki maga is lelkesen részt vett a tervezésben és a díszítésben. Lajos király igazi úttörőnek számított, az ő kastélyaiban használtak először elektromosságot. Festői tornyaival és díszes belső tereivel pedig nem meglepő, hogy ez az épület inspirálta a Disney Csipkerózsikáját.

Himedzsi várkastély, Japán 

Az 1993 óta UNESCO világörökségek részét képező Himedzsi várkastély alapjait még a 14. században rakták le, ezeket egészítette ki 1580-ban harminc toronnyal Tojotomi Hidejosi, a középkori Japán egyik legfontosabb hadvezére – ezt egyébként később még hússzal megtoldották. Speciális, éghetetlen fehér agyagból készül falai miatt a „fehér kócsag” becenevet kapta.

Ha többet szeretnél megtudni a Himedzsi várkastélyról: A japán kastély titkai

Peleş-kastély, Románia 

A Kárpátok vonulatai között rejtőző Peleş-kastély 1873 és 1914 között épült I. Károly román király megbízásából. A neoreneszánsz stílusú épületben 160 szoba, és egy hatvan fő befogadására képes színházi előadóterem is megtalálható, belső tereiben pedig számos művészeti stílus keveredik.

Alcázar de Segovia, Spanyolország

A sziklák tetején magasodóm jellegzetes tornyairól ismert segoviai katedrális a középkori spanyol építészet mintapéldája. A kastély kulcsfontosságú szerepet játszott Spanyolország történelmében, 22 uralkodó számára királyi palotaként, erődként és még börtönként is szolgált. Tornyában tárolták azokat a királyi kincseket, amelyből végül Kolumbusz Kristóf első útját finanszírozták, de a történelem egyik legjelentősebb női uralkodója, Kasztíliai Izabella is itt tartózkodott közvetlenül megkoronázása előtt.

Ha már Kolumbusz Kristóf: A világ legcsodálatosabb helye – legalábbis Kolumbusz szerint

Pena-palota, Portugália

Fotó: Shutterstock

A Sintra-hegység tetején álló Pena-palota vibráló színeivel és jellegzetes kupolájával Portugália egyik ékkövének számít. A romantikus 19. századi épületet, melyben a mór, a neogótikus, a neoreneszánsz és mánueli stílusjegyek keverednek, a portugál uralkodók gyakran nyári rezidenciaként használták. A palotát egy kétszáz hektáros park veszi körül, ahol a világ több pontjáról idetelepített növények között, labirintus-szerűen kanyarognak az útvonalak.

(Forrás: Times of India)

AMI MÉG ÉRDEKELHET