Choďte sa schladiť do švajčiarskych Álp

Švajčiarsko navštevuje počas zimnej sezóny množstvo turistov. No počas horúceho leta, keď teplomer stúpa, ponúka príjemné schladenie majestátnymi horami, s krištáľovo modrými vodnými jazerami a farebnými alpskými kvetmi. Ak hľadáte miesto, kde môžete uniknúť pred letnými horúčavami a zároveň si užiť nádhernú prírodu, švajčiarske Alpy sú skvelou voľbou.

Foto: Shutterstock

Švajčiarske Alpy sú svetoznáme pre svoje ohromujúce scenérie, malebné horské dedinky, jazerá a nespočetné množstvo aktivít. Počasie v letných mesiacoch sa cez deň začína pohybovať na príjemných 24 až 25 stupňoch, takže je ideálny čas ísť sa okúpať v jazere Sils alebo v rieke Aare. Švajčiarske leto sa nesie aj v znamení festivalov a osláv v každom kúte krajiny.

Schlaďte sa v jazere

Foto: MySwitzerland.ch

Vyhliadka na jazero Brienz.

Vysoké hory vytvárajú príjemné podnebie. V horúcich letných dňoch môžete očakávať príjemnú teplotu a svieži vánok. Horské pramene a rieky sú studené, no ponúkajú možnosť na osviežujúce kúpanie. Švajčiarske Alpy sú domovom mnohých jazier s čistou a osviežujúcou vodou, poskytujúce nekonečné možnosti na outdoorové aktivity. Najväčšie Ženevské jazero, Lucernské jazero a jazero Thun či Brienz ponúkajú ideálne miesta na kúpanie, plachtenie, paddleboarding alebo pasívny oddych na ich pobreží.

Kam na túru?

Foto: Jungfrauregion.swiss

Turistické chodníky sú už otvorené a lákajú turistov z blízkeho aj ďalekého okolia. Na rozdiel od jarných mesiacov sú ceny v lete vyššie, no ani to neodradí nadšencov prírody, aby si sem prišli vychutnať dychberúce scenérie. Švajčiarske Alpy ponúkajú bohatú sieť turistických trás pre všetky úrovne náročnosti. Či už ste začiatočník alebo skúsený turista, určite si nájdete trasu, ktorá vám umožní spoznať krásy týchto hôr. Turistika je nielen skvelý spôsob, ako sa ochladiť, ale aj ako objaviť úchvatnú prírodu. Nezabudnite si so sebou vziať vhodné oblečenie a obuv, pretože horské počasie sa môže neraz rýchlo zmeniť. Od neslávne známeho Matterhornu v Zermatte cez výhľady pri prechádzkach na Eiger až po Jungfrau týčiacu sa nad Interlakenom švajčiarske hory doslova volajú po nových dobrodružstvách.

Keď po túre vyhladnete, zájdite na niečo dobré

Foto: Cailler.ch

Okrem nádherných prírodných krás ponúkajú švajčiarske horské dedinky bohatú kultúru a tradičnú gastronómiu. Kto by nepoznal švajčiarsky syr a najmä čokoládu? Navštívte Maison du Gruyère alebo Maison Cailler, ktoré ponúkajú interaktívne výstavy a ochutnávky čokolády. Nezabudnite tiež ochutnať miestne vína.

Keby bolo športu málo

Foto: Golfcrans.ch

Máte chuť zvládnuť prevýšenie Everestu za jeden deň? Vysadnite na elektrobicykel a zdolajte 8 848 metrov kumulatívneho prevýšenia cez 242 km. Nová funkcia umožní jazdcom na e-bicykloch zdolať jednu z kratších trás (34 km) známych ako E-Fondo. Navyše koncom augusta zamieria golfoví fanatici do Crans Montany na jeden z najprestížnejších golfových turnajov v Európe.

AMI MÉG ÉRDEKELHET