Liečivo pre telo i dušu: Hévízske jazero

Podľa cestopisu zo 17. storočia „ak sa zastavíte kdekoľvek v Panónii a bodnete prútikom do zeme, bude tam tiecť voda". Aj keď je tento výrok prehnaný, je faktom, že náš južný sused je z hľadiska počtu termálnych a liečivých prameňov na prvom mieste v Európe.

Foto: Heviz.hu

Maďarsko je skutočnou superveľmocou termálnej vody: na 70 % územia krajiny sa nachádza prírodná termálna voda teplejšia ako 30 °C – v súčasnosti je známych asi 500 zdrojov termálnej vody. Medzi nimi vyniká jeden z nádherných výtvorov prírody: Hévízske kúpeľné jazero, ktoré je so svojou rozlohou 4,5 hektára najväčším teplovodným liečivým jazerom v Európe a priťahuje aj zo vzdialených krajín tých, ktorí sa chcú liečiť a relaxovať.

Svetový unikát

Foto: 123rf

Svetoznáme liečivé jazero na okraji mesta Hévíz v Zalianskej župe je jedným z najpopulárnejších turistických cieľov v Maďarsku. Jeho zvláštnosťou je, že zatiaľ čo teplovodné jazerá sopečného pôvodu sa zvyčajne vytvárajú na ílovitom alebo skalnatom teréne, koryto Hévízskeho jazera má rašelinovité dno. 38 metrov hlboké jazero je napájané prameňom vyvierajúceho z jaskyne na dne, z ktorej približne každú minútu prúdi 30-tisíc litrov vody. Prírodné prostredie jazera je ohromujúce: udržiavaný park s rozlohou 50 hektárov a červené lekná (Castalia rubra longiflora) plávajúce na hladine jazera pripomínajú harmóniu rajskej záhrady.

Liečivý odpočinok

Foto: Heviz.hu

Aj keď základy kúpeľnej kultúry aj tu položili Rimania v 2. storočí, začiatok moderného liečebného turizmu v Hévízi – len pár kilometrov od Keszthelyu v západnom cípe Balatonu – sa datuje spred viac ako 200 rokov. Hotely v Hévízi ponúkajú širokú škálu kúpeľov a sáun, rozmaznávajúce masáže a širokú škálu zdravých jedál. Pri rezervácii tiež stojí za zmienku, že niektoré hotely majú napustené bazény s liečivou vodou z jazera.

Teplota vody na povrchu liečivého jazera je 33 – 35 °C, vo veľmi horúcich letných dňoch však môže dosiahnuť 36 – 38 °C. Na jeseň a v zime je teplota vody nižšia, pohybuje sa okolo 24 – 26 °C. Teplota a zloženie liečivej vody (vápnik, horčík, síra a radón) má na kúpajúcich sa upokojujúce a relaxačné účinky.

Jedinečná termálna voda Hévízskeho jazera je vhodná na liečbu pohybových, reumatických a zažívacích ťažkostí, ako aj kožných problémov. Používa sa tiež ako pitná kúra a lieči žalúdočné a črevné problémy, ako aj poruchy tráviaceho traktu. V kombinácii s ďalšími liečivými prvkami je účinok tejto legendárnej vody mimoriadne dlhotrvajúci a hostia kúpeľov hlásia bezpríznakové obdobie až do niekoľkých mesiacov po pobyte v Hévíze.

Voľnočasové aktivity

www.youtube.com

Active Summer for you in Hévíz

Kúpanie sa v Hévízskom jazere nie je vynikajúcim programom iba na liečenie, ale aj na relaxáciu! Hévíz je tiež známy svojou bezpečnosťou, pohostinnosťou a bohatým kultúrnym životom po celý rok, ale mesto a jeho okolie ponúkajú tiež nespočetné množstvo príležitostí na aktívne trávenie voľného času v malebnom prírodnom prostredí. Môžete sa vydať na turistiku do svahovitej Zalianskej pahorkatiny a okolitých lesov, ale oblasť je možné preskúmať aj na dvoch kolesách po cyklotrase z Hévízu, ktorá sa napája na cyklistický okruh okolo Balatonu, alebo si môžete urobiť výlet do neďalekého Keszthelyu.

AMI MÉG ÉRDEKELHET