Luxus tengeralatjáróval a tenger mélyére

Akár 1000 méterre is kényelmesen lemerülhetünk a Triton 5 millió dolláros mini tengeralatjáróval.

triton tengeralattjaro

A Triton Submarines tengeralattjárókat gyártó vállalat idei újdonsága ez az ultramélytengeri cirkáló, mellyel üvegkupola alatt, bőrülésből fedezhetjük fel a tenger fenekét.

A Triton 1999 óta gyárt a néhányszemélyes kis merülőhajóktól a profi tengeralattjárókig mindenféle típust, idén pedig az egyik kompakt ultramélytengeri járgányát fejlesztette tovább, amelynek pontos neve Triton 3300-6. Ez a típus egy luxuskabin, amely nem mellesleg olyan helyekre is eljuttatja az utasait, ahova civilek eddig nem igazán merülhettek le extra biztonsági intézkedések nélkül. Csak azon keveseknek volt erre lehetőségük, akik tudományos vagy kutatási céllal merültek.

Fotó: Facebook/ Triton Submarines

Triton 3300-6

A „salon under the sea" – ahogy a tervezői emlegetik – egy kényelmes kis merülőkabin mindennel felszerelve, ami egy profi merüléshez csak kell, és még egy picit több is, gondolunk itt többek közt a szuperkényelmes, bőrből készült ülésekre. Ám ennél lényegesebb a 360 fokos panorámaablakon keresztül elénk táruló látvány. Hogy mennyit kóstál a szerkezet? Nagyjából 5 millió dollárt kell fizetnie annak, aki egy Triton büszke tulajdonosaként szeretne hajóroncsokat, korallzátonyokat, ritka halakat és mélytengeri élőlényeket megfigyelni a víz alatt.

Ezt a bizonyos üvegkupolát két évig fejlesztették, hogy kiállja azt a hatalmas nyomást, ami 1000 méter mélyen nehezedik rá, és persze szempont volt az is, hogy gépezet egy tökéletes félgömböt formázzon. Az 5 négyzetméteres kabinban összesen 6 férőhely van, azaz nagyjából akkora, mint egy kicsi Cessna repülőgép fülkéje.

A Tritonnak nem ez az első híres gépe, hiszen minden idők legmélyebb merülését is egy Triton tengeralattjáróval tették meg, történetesen a Triton 36000-2 (LF) modellel, amely tavaly döntötte meg a mélytengeri merülés rekordját. Bolygónk legmélyebb pontjáig, a Challenger-mélységig (Mariana-árok) jutottak vele, azaz 10 927 métert tettek meg vele lefelé az óceánban. Ilyen mélységben ezidáig még senki nem járt.

Mutatunk még néhány képet a Triton 3300-6-ról és egy extrát, amit az Aston Martinnal közösen terveztek:

Aston Martin X Triton

Fotó: Facebook/ Triton Submarines

Aston Martin Triton tengeralattjáró nem mindennapi dizájnnal



AMI MÉG ÉRDEKELHET