Madeira, az örök tavasz szigete

Színesen afrikai csöpp Európa csodaszép természeti környezettel.

Madeira
Fotó: Shutterstock

Mikor érdemes Madeirára utazni? A válasz egyszerű: bármikor, hiszen ott egyfolytában tavasz van. Aki szeretné felfedezni ezt a mesés szigetet, most könnyebben megteheti, mint korábban, ugyanis Budapestről már közvetlen járattal is elérhető.

Madeira elsősorban káprázatos természeti környezete, hegyei, vízesései, valamint bájos falvai és városai miatt vonzó úti cél. A terepviszonyok miatt csak kevés helyen lehet fürdeni az óceánban, cserébe viszont a turistákat trópusi és szubtrópusi virágok, babérerdők, banánültetvények, különleges gyümölcsök, ízletes ételek és finom madeirai borok várják.

Európa vagy Afrika?

Fotó: Shutterstock

Madeira Marokkó partjaitól kb. 600 kilométerre található az Atlanti-óceánban. Mivel az afrikai tektonikus lemezen fekszik, ezért geológiai értelemben Afrikában van. Hat évszázada azonban Portugália (és ezáltal az Európai Unió) része, ezért politikailag, kulturálisan és gazdaságilag is Európához tartozik. A sziget 57 kilométer hosszú, legnagyobb szélessége 22 kilométer, és csak mindössze 250 ezer ember lakja. A portugál mellett szinte csaknem mindenki beszél franciául is, mivel a portugál iskolarendszerben a mai napig ez a második nyelv, de az angollal sem lesz problémánk.

​Adrenalin a repülőtéren

Fotó: Shutterstock

Pedig rajtam van a fürdőruhám!

Az első nagy élmény Madeirán már a landolásnál kezdődik, ugyanis a kevés vízszintes terep miatt a leszállópálya rövid, az eleje és a vége gyakorlatilag az óceánba lóg, ezért a földet érő repülőgépeknek azonnal fékezniük kell. A leghíresebb madeirairól, Cristiano Ronaldo labdarúgóról elnevezett légikikötő a világ egyik legveszélyesebb repülőtere, ezért ide csak külön vizsgát tett pilóták repülhetnek.

​Gyarmati örökség

Fotó: Shutterstock

Madeira fővárosa, Funchal zegzugos, szűk utcáival, a portugál gyarmati építészet jegyeit magán viselő, színesre festett házaival, csodálatos tengerparti sétányával várja a látogatókat. Kihagyhatatlan a városháza (Município), a Mánuel stílusban épített Sé székesegyház (Sé Catedral do Funchal), valamint a Miasszonyunk-templom (Igreja de Nossa Senhora do Monte). Ez a csempeképekkel (azulejo) díszített templom a közép-európai turisták körében különösen népszerű, mivel az egyik oldalkápolnájában van eltemetve az utolsó magyar király, IV. Károly.

Színek, ízek, illatok

Funchal egyik legfőbb látnivalója a botanikus kert (Jardim Botânico), ahol több ezer fajta virágot, fát, bokrot csodálhatunk meg, amelyek az egykori portugál gyarmatbirodalomból származnak. Ez egy valóságos édenkert, a látvány leírhatatlan, a színek kavalkádja önmagáért beszél. Ugyanilyen színes élményben lehet részünk, ha felkeressük a termelői piacot (Mercado dos lavradores), ahol számtalan különféle egzotikus gyümölcsöt kóstolhatunk meg.

​Mint a mesében

Fotó: Shutterstock

Kis falu lávamedencékkel

Az északi oldalon Porto Moniz lávamedencéiben az óceán vize napsütéses időben akár 25 fokra is felmelegszik, ezért itt bátran megmártózhatuk. A környéken sok szőlőültetvényt láthatunk, melyek a híres madeirai bor alapanyagát adják. Az északi oldal másik nevezetessége Santana városa – itt maradt fenn a legtöbb tipikusan madeirai, háromszög alakú házikó (casa de colmo), amelyek nádtetősek és vidám színekben pompáznak. Az egész településnek mesebeli hangulata van, a Parque Temático da Madeira vidámpark pedig nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is tartalmas időtöltést ígér.

A világ legszebb napnyugtája

Madeira egyik leghíresebb turistalátványossága Cabo Girão, ami egy meredek sziklafal. 580 méterrel emelkedik az óceán fölé, a tetejéről pedig lenyűgöző panoráma tárul elénk. Ha pedig a világ legszebb naplementéjében szeretnénk gyönyörködni, vegyük az irányt Ponta do Pargo világítótornya felé. Ez Madeira legnyugatibb pontja, itt kezdődik igazán az Atlanti-óceán.

From Your Site Articles
AMI MÉG ÉRDEKELHET