Na bicykli či motocykli: Malý Svätobernardský priesmyk

Cesta, ktorú údajne použil aj Hanibal a vybudoval Napoleon má aj úsek s ružovým asfaltom.

svätobernardský priesmyk
Foto: La Rosiere

Malý Svätobernardský priesmyk, ktorý už od dávnych čias spojuje Savojsko vo Francúzsku s údolím Aosty v Taliansku, nielenže ponúka dychberúce výhľady, ale aj jedinečnú cestu s ružovým asfaltom, ktorá sa stala ikonou vďaka Tour de France.

Z histórie Malého Svätobernardského priesmyku

Malý Svätobernardský priesmyk, ležiaci na hraniciach medzi Francúzskom a Talianskom, má bohatú históriu, ktorá siaha až do antických čias. Svoje meno získal podľa hospica, ktorý tu založil svätý Bernard z Aosty v 11. storočí. Priesmyk bol využívaný už Rimanmi a predpokladá sa, že ho na svojej ceste do Ríma prekročil aj známy dobyvateľ Hannibal z Kartága pri svojej ceste cez Alpy tiahnuc na srdce Rímskej ríše.

Význam priesmyku v cyklistike

V posledných desaťročiach sa Malý Svätobernardský priesmyk stal populárnym medzi cyklistami, čo je čiastočne spôsobené aj jeho zahrnutím do trasy Tour de France. Cesta, vedúca cez priesmyk, bola dokonca pred jednou z etáp pretekov premaľovaná na ružovo, čo dodáva tejto trase jedinečný charakter. Každé leto tu prejde tisíce cyklistov, ktorí si chcú vyskúšať svoje sily na 15-kilometrovom stúpaní z Séez do La Rosière. A vy sa môžete k nim pridať.

Prečo sa oplatí prejsť priesmyk na dvoch kolesách

Jazda na bicykli alebo motocykli cez Malý Svätobernardský priesmyk ponúka nielen fyzickú výzvu, ale aj neopakovateľné zážitky z krásnej prírody a horských scenérií. S asfaltom, ktorý zafarbili na ružovo, je každý kilometer nielen výzvou, ale aj potešením pre oko. Pre cyklistov existuje tiež možnosť zúčastniť sa na časových pretekoch, ktoré sa konajú každý piatok počas letnej sezóny.

Historické a kultúrne zaujímavosti

Okrem cyklistických výziev priesmyk ponúka aj bohaté historické a kultúrne dedičstvo. Na vrchole priesmyku nájdete kruh z kameňov s priemerom 72 metrov, ktorý pochádza z doby železnej a bol sčasti obnovený v 19. storočí. Môžete tu objaviť aj pozostatky rímskeho chrámu venovaného Jupiterovi a zastávku pre cestujúcich z rímskych čias.

Praktické informácie

Cesta cez Malý Svätobernardský priesmyk je spravidla otvorená od mája do októbra, ale aktuálny stav ciest je možné skontrolovať na príslušných webových stránkach. Ak plánujete túto trasu prejsť na bicykli alebo motocykli, nezabudnite si pripraviť vhodné vybavenie pre meniace sa horské počasie a uistite sa, že ste dostatočne pripravení na fyzickú námahu, ktorú stúpanie na takúto výšku vyžaduje.

Foto: Sainte foy tarentaise

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET