Neodolateľné maškrty z celej Európy

Foto: Shutterstock

Ak ide o niečo malé dobroty pod zub, tak platí: iný kraj, iný mrav. Nezáleží na tom, či sa dostanú do krabice na desiatu, do tašky na výlet alebo ich ponúkate k večernému filmu, dôležité je, že tieto malé chuťovky prinesú do vášho života extra pôžitok.

TURECKO – BUREK

Foto: Shutterstock

Turecký burek má viac variant, môže byť plnený či bez plnky, zapečený alebo opečený, prípadne aj varený a rozmanité môžu byť aj jeho formy. Do tenkého cesta sa môže dostať slaná plnka, napríklad syr, špenát, mleté mäso či zemiaky, ale existujú aj sladké verzie, takže si môžete nájsť svojho favorita na každú príležitosť.

GRÉCKO – KOULOURI

Foto: Flickr

Populárne grécka raňajková klasika koulouri je v podstate bagel posypané sezamom. Jeho úspech tkvie pravdepodobne v jednoduchosti a čerstvosti, môžete ho skonzumovať aj po ceste. Aj preto je taký populárny na uliciach Grécka.

DÁNSKO – SMØRREBRØD

Foto: Shutterstock

Smørrebrød je populárny dánsky sendvič, ktorý sa skladá z maslového ražného chleba a z rôznych dobrôt na ňom na tisíc spôsobov. Dávajú naň syry, rybu, zeleninu či údeniny, alebo aj viac rôznych vecí naraz, ale k tým najtradičnejším prevedeniam patria sendviče s marinovaným sleďom, hovädzím pečeným, avokádom či krevetami. Zvyčajne ho konzumujú príborom.

MALTA – PASTIZZI

Foto: Shutterstock

Maltské pastizzi, plnené najčastejšie ricottou či hráškovým pyré s karí, sa najviac podobajú na calzone či empanadu, s tým rozdielom, že Malťania pripravujú toto pečivo z ľahkého lístkového cesta.

TALIANSKO – ARANCINI

Foto: Shutterstock

Tieto plnené a pečené ryžové gule, ktoré pouliční predajcovia (najmä na Sicílii) ponúkajú čerstvé a horúce, môžu byť slané i sladké, ale tradične ich plnia mäsovým ragú, hráškom, maslom či bešamelovou omáčkou. Je ťažké im odolať a dať si iba jednu!

HOLANDSKO – STROOPWAFEL

Foto: Shutterstock

Meno tejto chuťovky znamená „wafle so sirupom“ a dostanete ju takmer všade v Holandsku. Podľa tradičného receptu dve okrúhle, chrumkavé waflové oplátky zlepia sladkým karamelom. Ak ich chcete konzumovať naozaj autenticky, položte ich na šálku s horúcim nápojom, aby sa karamel v strede roztopil.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET