SO SENDVIČMI OKOLO SVETA
Konzumujeme ich za studena i zapečené, pri prestretom stole i medzi dvoma schôdzkami postojačky. Popularita chlebíkov obložených mäsom, zeleninou a dresingom spočíva v ich jednoduchosti a variabilite.

Sendvič vznikol v 18. storočí a postupne sa stal neodmysliteľnou súčasťou gastronómie. V súčasnosti zažíva opätovnú renesanciu. Nech ste kdekoľvek vo svete, určite objavíte jeho lokálny variant. Vyrazte s nami na cestu okolo sveta za obloženými chlebíčkami.
VIETNAM – BÁNH MI
Podobne ako hovädzia verzia pôvodne bravčovej polievky pho, aj obložený chlebíček sa vo Vietname rozšíril počas francúzskej koloniálnej éry. Domáci plnili bagetu vlastnými surovinami: bravčovou šunkou v banánovom liste, marinovanou mrkvou, reďkovkou, koriandrom a majonézou.
Tip na ochutnávku: Bánh Mi 37 – Ho Či Minovo Mesto
DÁNSKO – SMORREBROD
Foto: Restaurant Schonnemann
Pomenovanie dánskeho variantu sendviča znamená v doslovnom preklade maslový chlebíček. Na ražný chlieb potretý maslom sa pridávajú rôzne ingrediencie, ako sú varené vajíčko, marinovaný sleď alebo plátok pečeného hovädzieho mäsa. Ozdobený je klíčkami, zeleninou a rôznymi dresingmi.
Tip na ochutnávku: Schonnemann – Kodaň
JAPONSKO – KATSU SANDO
Japonská verzia chlebíčka s vyprážaným rezňom vznikla pod vplyvom Západu. Jej základom je ľahký mliečny chlieb sokupan, obložený nakrájanou kapustou a bravčovým mäsom v panko strúhanke. Chlebíček má aj kurací a vaječný variant.
Tip na ochutnávku: Tonkatsu Nanaido – Tokio
USA – REUBEN
Klasický americký sendvič pozostáva z ražného chleba, tenkých plátkov soleného hovädzieho mäsa, kyslej kapusty a ementálu. Je poliaty ruskou omáčkou a vypražený dochrumkava. Recept údajne pochádza z newyorskej reštaurácie Reuben, iné zdroje zas pripisujú autorstvo obchodníkovi s korením z Nebrasky.
Tip na ochutnávku: Rupert Jee’s Hello Deli – New York
LIBANON – ŠAVARMA (SHAWARMA)
Libanonský „sendvič“ je považovaný za predchodcu gyrosu a döner kebabu, populárnych i v Európe. Jeho pomenovanie pochádza z arabského slova otáčať. Existuje kurací, hovädzí i bravčový variant. Kúsky mäsa sa vložia do pita chleba, plneného zeleninou, omáčkou tahini a čili.
Tip na ochutnávku: Basterma Mano – Bejrút
FRANCÚZSKO – CROQUE MONSIEUR/MADAME
Chlebíček pánov a dám je relatívne mladým vynálezom, datovaným do 20. storočia.Pánska verzia šunkovo-syrového chlebíčka je vypražená dochrumkava vo vaječnom cestíčku. Na dámsky variant sa pridáva volské oko, pripomínajúce dámsky klobúk.
Tip na ochutnávku: Le Petit Cler – Paríž