Mesebeli vonatozás Svájcban 1.

A három legizgalmasabb hegycsúcs, hegyi vasutakkal meghódítva

Fotó: 123RF

Talán nincs még egy ország, ahol maga a közlekedési eszköz lenne a legizgalmasabb attrakció. Akár télen, akár nyáron utazzunk Svájcba, a vonatozás egyszerűen kihagyhatatlan, az ország panorámaablakos szerelvényeivel tett felfedezésért önmagában megéri útra kelni.

Csokiért a Jungfraura

Fotó: 123RF

Interlaken egy megkapóan szép fekvésű város, ahol a csodás tavak és az égbe nyúló hegyek is karnyújtásnyira vannak. De bármily szép is a település, legtöbben csak kiindulópontnak használják, hogy eljussanak a Jungfrau régióba. Itt három híres hegy, az Eiger, a Mönch és a Jungfrau emelkedik.

Az „Európa teteje" néven reklámozott Jungfraujoch valójában nem hegycsúcs, hanem a két magasabb csúcs, Jungfrau és Mönch között húzódó nyereg, ahova látogatóközpontot építettek. Ha nem is vagyunk Európa tetején, de itt, 3454 méteren található Európa legmagasabb vasútállomása, ahova Interlakenből két átszállással, azaz három kis hegyi vasútjárattal lehet feljutni.

A Jungfraujochon számos attrakciót alakítottak ki, a jégkastélytól a legmagasabban fekvő csokoládéüzletig és svájci órákat árusító boltig, de a legjobb csak gyönyörködni a havas hegyekben vagy sétálni egy nagyot a 2,4 km-re fekvő Mönchsjochhüttéig. Ez a kirándulás egyértelműen Svájc egyik legdrágább túrája (még Swiss Travel Pass kedvezménnyel is kb. 150 svájci frank), de ezen nem lehet csodálkozni. Európa legmagasabban fekvő vasútállomásának kiépítése rendkívül költséges volt, mint ahogy a folyamatos fenntartása is az.

Mossák kezeiket?

Fotó: 123RF

A következő hegyi túra kiindulópontja Luzern, amelynek szimbóluma a 14. századból származó Kapellbrücke (Kápolna-híd). Ebből a városból alig 20 perc alatt lehet eljutni Alpnachstadba, ahonnan a világ legmeredekebb fogaskerekű vasútja, a Pilatus Bahn 30 perc alatt ér fel a csúcsra: 435 méterről 2070 méterre. A hegytetőn hotel, étterem, néhány kilátó található, no és a szélrózsa minden irányába indul túraútvonal. Kis séta után visszamehetünk Luzernbe ugyanazon az útvonalon, de izgalmasabb kipróbálni egy másik közlekedési eszközt és lanovkával lebegni vissza Kriens városába, ahonnan egy rövid buszozással jutunk vissza a kiindulópontunkra. A teljes körútra a Swiss Travel Pass 50%-os kedvezményre jogosít.

Hegymászás vonattal

Fotó: 123RF

Egy szintén legendás hegyi vasút a Matterhorn közelébe visz fel, méghozzá a mesés Zermatt városkából. Zermatt egy elbűvölő hegyi település, amelynek még a nyár kellős közepén is síközpont jellege van. Innen a Matternhorn lábához a Gornergrat nevű kisvasút visz fel, olyan elképesztően szép tájakon, hogy ide-oda pattog az ember a kocsi két oldala közt, mert nem tudja, merre fotózzon. A Swiss Travel Pass erre is 50%-os kedvezményt jelent és mivel rendkívül népszerű, érdemes előre helyet foglalni. Sportosabb utazók visszafele akár végig lesétálhatnak Zermattba, de a kényelmesebbeknek is érdemes legalább egy megállót gyalogolni. A Rotenboden állomásnál célszerű leszállni (a csúcstól az első megálló lefelé), ahonnan pár perc séta az ikonikus Riffelsee. Ha ragyogó napos idő van, ebben csodálatosan tükröződik a 4478 méter magas Matterhorn, Európa egyik legmagasabb és legjellegzetesebb formájú csúcsa. A tótól egy könnyű 3 km-es séta vezet le a következő megállóig, a Riffelbergig.

Fotó: 123RF

A három túra nagyon eltérő, más-más élményt kínál, így aki megteheti, az mindháromra menjen el. A Jungfrau a legdrágább, valamint ott a legnagyobb tömeg, de az visz fel a legmagasabbra és csak ott láthatunk nyáron közelről havas hegyet és gleccsert. A Pilatus-túra különlegessége maga az utazás: a legmeredekebb fogaskerekű és a csodálatos lanovkázás. A Matterhorn pedig a remek túralehetőség miatt izgalmas, különösen jó időben, amikor lekattinthatjuk a fotót a tóban tükröződő piramis alakú hegyről.

Érdekességek számokban

Európa legmagasabb vasútállomása, a Jungfraujoch 3454 méteren található

A világ leghosszabb vasúti alagútja, a Gotthard-bázisalagút, 57 km hosszú

Svájcban 5200 km hosszú a vasúti vonalhálózat, továbbá van 1000 km-nyi hegyi vasút

A legforgalmasabb vasúti pályaudvar a zürichi, ahol naponta 2028 vonat halad át

AMI MÉG ÉRDEKELHET