Mesto, ktoré nemá páru: Levoča

Levoča má len 14 000 obyvateľov, no každoročne ju navštívia státisíce návštevníkov. Táto, v minulosti významná obchodná križovatka, by nemala chýbať vo vašom programe počas objavovania Spiša a Slovenského raja. Je to skvelý tip na jednodňový výlet.

Foto: Shutterstock

Od prvej písomnej zmienky Levoče v roku 1249 uplynulo len 68 rokov a už bola spomínaná ako kráľovské mesto. Obchodníci museli z nariadenia panovníka zastavovať v Levoči a ponúkať svoj tovar na predaj, stravovali sa tu, ubytovávali a mesto tak bohatlo. Ležalo na trase Via Magna spájajúcej Karpatmi Rumunsko, Ukrajinu, Maďarsko, Slovensko a Rakúsko. Táto cesta sa križovala s Jantárovou cestou, ktorá viedla do Poľska a k Baltskému moru. Tým, že hlavná trať severom Slovenska mesto obišla, sa jej obchodný význam vytratil, no po storočiach jej zostali významné kultúrne pamiatky, ktoré robia z Levoče jednu z architektonických a historických pých Slovenska.

Najvyšší gotický oltár na svete 

Na dnes relatívne malé mesto má Levoča impozantné námestie. Na ňom sa sústreďujú takmer všetky hlavné atrakcie. Dominantou je Chrám sv. Jakuba, ktorý tu stojí už sedem storočí. Jeho 18 metrov vysoký gotický oltár zo slovenského dubového dreva ho robí najvyšším na svete, pohľad naň si nemôžete nechať ujsť. Aj vďaka tejto výnimočnosti a ďalším dielam Majstra Pavla z Levoče je toto mesto zapísané spolu so Spišským hradom do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Meštianske domy a klietka hanby 

Podobne ako napríklad Bardejov, aj Levoča stojí za prechádzku po námestí s tunajšími asi päťdesiatimi meštianskymi domami. Nájdete tu napríklad Thurzov dom či Krupekov dom – dedičstvo architektúry s bohatým zdobením a maľbami, ktoré už dnes nevznikajú, a tak sa ich hodnota a vzácnosť ešte zvyšujú.

Dnešnou atrakciou je aj klietka hanby. Kedysi bola znakom výraznej diskriminácie žien. Bola postavená v 16. storočí na verejné pranierovanie žien, ktoré sa „previnili“ ohováraním, neverou či opilstvom. Žiaľ, nebolo to platné pre mužské pohlavie. Dnes klietka symbolizuje posun v spoločnosti a pripomienku, že na rovnoprávnosť pohlaví nesmieme nikdy zabúdať.

Mariánska hora ako významné pútnické miesto

Keď v roku 1995 navštívil Levoču pápež Ján Pavol II., na tunajšiu púť sa zišlo neuveriteľných 650 000 ľudí. Každoročne sem počas prvého júlového víkendu zavítajú kresťania na jedno z najstarších pútnických miest východného Slovenska. Tunajšia Bazilika Navštívenia Panny Márie leží na Mariánskej hore, asi 6 kilometrov od centra mesta.

Objavujte motív mušle

Foto: Informačná kancelária mesta Levoča

V Levoči je pamiatok omnoho viac. Socha Ľudovíta Štúra, hradbový systém, stará dielňa na výrobu pušného prachu, župné domy, mestské divadlo, Henckelova knižnica, zvonica, radnica, secesná budova gymnázia, starý kostol minoritov či evanjelický kostol, dom Majstra Pavla aj s múzeom a mnoho ďalších zaujímavých stavieb. Ak si chcete ich objavovanie spestriť či urobiť výlet v meste zaujímavý aj pre deti, hľadajte často sa opakujúci motív mušle (hrebenatky). Tá je oddávna známym symbolom pútnikov. Nájdete ho na mnohých stavbách a sochách, šikovne schovaný či zakomponovaný do vyobrazení a vnímanie budov tak dostane aj pre vás úplne nový rozmer.

V Levoči sa na chvíľu ponoríte späť do stredoveku a pripomeniete si, že význam miest sa rokmi mení. Kedysi bohaté a slávne mestá ako Banská Štiavnica, Kremnica, oblasť Gemera či Levoča sú dnes už len spomienkami a srdce života slovenskej spoločnosti sa presunulo do iných miest. Avšak v Levoči sa vrátite v čase.

AMI MÉG ÉRDEKELHET