Európske mestá, ktoré sú smart, plné stromov a bez áut

V Európe už dnes môžeme nájsť mestá, ktoré sú príkladmi toho, akým smerom by sa mal hýbať vývoj urbánneho života. Od Španielska a Francúzska, cez Taliansko, až po Nemecko – tu sú mestá, ktoré sú smart, plné stromov a čoskoro bez áut.

Foto: Teddy Verneuil, Bordeaux Tourisme


SMART HLAVNÉ MESTÁ EURÓPY

www.youtube.com

Valencia Ciudad Inteligente (Smart City Valencia)

Titulom európske hlavné mesto inteligentného cestovného ruchu sa môžu pochváliť Valencia a Bordeaux. Španielske a francúzske mesto majú veľa spoločného: osobitú architektúru, jedinečnú gastronómiu a bohatý kultúrny program, čo je kombinácia, ktorej väčšina turistov neodolá. Miestne samosprávy sú však inovatívne aj v oblasti turizmu. V službách sa snažia zamestnávať domácich, samozrejmosťou sú bezbariérové a zelené budovy, o digitalizácii v každej sfére ani nehovoriac.

TRI MILIÓNY STROMOV V MILÁNE

www.youtube.com

bosco verticale | autumn 2018

Cieľom milánskeho zalesňovacieho projektu je vysadiť do roku 2030 tri milióny stromov v najviac zastavaných častiach mesta: na verejných priestranstvách, terasách a strechách domov. Na každého Milánčana tak bude pripadať jeden novozasadený strom. Cieľom iniciatívy je zmierniť negatívne vplyvy klimatickej zmeny vrátane letných horúčav a zvýšiť kvalitu ovzdušia v meste.

BERLÍN BEZ ÁUT NIE JE UTÓPIA

Vizualizácia: Tom Meiser, Volksentscheid Berlin Autofrei

Berlín sa pravidelne umiestňuje na popredných priečkach rebríčkov najlepších miest pre život. Najnovšie čaká nemeckú metropolu referendum o vylúčení automobilovej dopravy z okolia mestských železníc. Cieľom je nahradiť tisíce štvorcových metrov parkovísk zelenými projektmi. Ak bude plebiscit úspešný a Berlínčania povedia áno, vznikne najväčšia mestská zóna bez áut na svete.

AMI MÉG ÉRDEKELHET