Egyedi szabályt hozott plus-size utasait illetően a légitársaság

Sokak szerint követendő a példájuk.

üres ülőhelyek egy repülőn

A Southwest Airlines több évtizedes „plus-size” irányelve a virális TikTok-videóknak és a sajtóvisszhangnak köszönhetően az elmúlt hetekben egyre több emberhez jut el. Közülük sokan azt szeretnék, ha a többi légitársaság is változtatna az ültetési politikáján.

A Southwest Airlines nevű amerikai légitársaság több mint harminc éve beiktatott üzletpolitikája lehetővé teszi plus-size utasai számára, hogy extra ülőhelyeket vásároljanak saját maguknak. Ebben önmagában semmi különös nincs, az viszont egészen egyedülálló, hogy az ügyfelek az út befejezése után visszakapják a plusz szék árát.

Fotó: Shutterstock

Illusztráció

A CNN szerint már több mint egymillióan nézték meg egy @Kimmystyled nevű felhasználó TikTok-videóját, amiben egy olyan plus-size utas szerepel, aki a beléptetőkapunál igényli a rá vonatkozó szabály használatát. A Southwest legtöbb járatán ugyanis még az utolsó pillanatban is van lehetőség plusz helyet igényelni, ha az utas nem férne el egyetlen ülésben, ráadásul ilyenkor ezt teljesen ingyen biztosítják.

A Southwest Airlines nagylelkű politikája nem csak az amerikai légitársaságok körében szokatlan, világszerte is egyedülálló. A virális TikTok-videó azonban most hatalmas támogatásra talált, a hozzá tartozó bejegyzés pedig ezt irányozza elő:

„Ez legyen az iparági norma. A repülés tömegközlekedés, ezért kényelmesebbnek és elérhetőbbnek kell lennie minden ember számára, beleértve a kövéreket és a fogyatékkal élőket is."

Fotó: Unsplash

Egy Southwest Airlines repülőgép

Jae'lynn Chaney, egy Washington államban élő plus-size utazási szakértő és influenszer áprilisban petíciót indított. Ebben egy olyan szövetségi beavatkozást indítványoz, ami minden légitársaságtól megköveteli, hogy „egy egyenlő méret-politikával rendelkezzen, amely előtérbe helyezi minden utas kényelmét és jólétét.” A petíció a mostani TikTok-videó elterjedését követően mintegy háromezer új aláírást gyűjtött be – ezekkel együtt már több mint negyvenezren támogatják a kezdeményezést.

Rengeteg hozzászóló fejezte ki köszönetét, ám a támogatás nem teljesen egyhangú. A legtöbb egyet nem értő komment magas emberektől érkezik, akiknek lényegében a világ összes légitársaságánál plusz díjat kell fizetniük az extra lábtérért. Azonban Chaney szerint őket nem éri olyan megkülönböztetés, mint a plus-size embereket, akiktől munkája során már számtalanszor hallotta: inkább nem utaznak sehová, mert félnek attól, hogyan fognak bánni velük a méretük miatt. A mostani petíció jó irány lehet ennek leküzdésére.

AMI MÉG ÉRDEKELHET