Egy svéd város munkával vár több ezer embert

A fenntarthatóság kulcsszó, de szükség lesz tanárokra, orvosokra és asztalosokra is.

svéd lakosság
Fotó: Shutterstock

Egy svéd - nem is olyan kis - város, Skellefteå pár év alatt 15 ezerrel növelné a lakosságát, és ehhez rengeteg munkaerőre van szüksége. Svédül nem kell tudni, az angol elég, és nem árt, ha az ember elkötelezett a fenntarthatóság mellett.


Skellefteå települése hasonló problémákkal küzd, mint sok olasz falu: az évek alatt a város népessége folyamatosan csökkent, így a város most egy marketing kampánnyal szeretné meggyőzni az európai lakosokat, hogy költözzenek területére.

Észak-Svédország éppen a fenntarthatósági forradalom kellős közepén jár Skellefteå települése pedig tele van olyan cégekkel, melyek például fenntartható acélgyártással és megújuló források hasznosításával foglalkozik.

Ezen felül az elektromos repülőgépekkel dolgozó Skellefteå Airport jó úton van afelé, hogy a világ első fenntartható repülőtere legyen. A hivatalos oldal szerint a repülőtéren már most fosszilis anyagok felhasználása nélkül működik a fűtés, az elektromosság és a gépjárművek is. Egyébként már jelenleg is ez a repülőtér az egyetlen, ahol a képzésen elektromos repülőgépek irányítására is oktatják a leendő pilótákat.

Fotó: Shutterstock

Nincs elég lakos

Az egyetlen probléma az, hogy nincs elég ember ezekre a munkákra.

„Minden két munkára, amit a város kínál, csupán egyetlen önéletrajz érkezik be”

– olvashatók a projekt vezetőjének, Scott Campbellnek a szavai az Adventure cikkében.

A legtöbb elérhető pozíció betöltéséhez ráadásul nem muszáj svédül beszélni, bőven elég az is, ha csak angolul tudnak a jelentkezők. Ugyan Skellefteå lakossága sokáig csökkent, az elmúlt években egyre több külföldi ember költözött a városba, emiatt az utcákon gyakran találkozhatunk különböző nyelveken beszélő emberekkel.

A kampány első körben a briteket célozta meg, közülük egyébként már több mint négyezer ember érdeklődött a lehetőség iránt.

„Úgy látjuk, egyre több embernek fontos a fenntarthatóság, ezt pedig a jelentkezések meglepő száma is tükrözi”

– mondta Campbell.

Minden területen szükség lesz új munkaerőre

Fotó: Shutterstock

Skelleftea

A városnak 2030-ra többezer munkavállalóra lenne szüksége ahhoz, hogy az újonnan beköltözött, fenntarthatóságra fókuszáló techcégek és gyárak működni tudjanak. Ám ahhoz, hogy a város élhető legyen a frissen ideköltözött emberek és családjaik számára, tanárokra, orvosokra, asztalosokra és további szakterületeken dolgozó emberekre is szükségük van.

A jelenleg nagyjából 75 ezer főt számláló város 2030-ra húsz százalékkal, azaz megközelítőleg 15 ezer emberrel szeretné növelni a lakosságát.

Ha felkeltette az érdeklődésünket a költözés, a lehetőségről ezen a linken olvashatunk többet.

AMI MÉG ÉRDEKELHET