Romantikus turistaparadicsom a Nagy-Fátrában

A szlovák Svájc gyönyörű és elérhető.

Fátra
Fotó: Shutterstock

A Nagy-Fátra Szlovákia egyik legszebb hegysége, mely három nagy történelmi régiót, Árvát, Liptót és Turócot köti össze. A változatos és viszonylag érintetlen természeti környezetben tett kirándulás során sok romantikus zugot fedezhetünk fel, a turistaösvényekről pedig páratlanul szép kilátásban gyönyörködhetünk.

Klasszikus turistaparadicsom

Fotó: Shutterstock

A Nagy-Fátra legjelentősebb turisztikai területe Fenyőháza (Ľubochňa) község és környéke, amelyet szinte minden természetjáró ismer, mivel itt található Szlovákia leghosszabb völgye: a csaknem 25 kilométeren ár húzódó Fenyőházi-völgy (Ľubochnianska dolina). Számos túraútvonal indul innen a Nagy-Fátra gerincére, de egyébként is népszerű kirándulóhelyszín, ugyanis a völgyet átszelő aszfaltútnak köszönhetően könnyen megközelíthető. A kirándulókat jól kiépített turistaösvények várják, a gyantaillatú erdők és a virágos rétek pedig kellemes környezetet teremtenek a túrákhoz.

Harmóniában a természettel

A völgy legnagyobb látványossága a Vyšný tajch nevet viselő, kristálytiszta vizű tavacska, amely valójában egy mesterségesen kialakított víztározó. A hosszúkás alakú tavat kétszáz éve hozták létre – napjainkban már csak biztonsági szerepet tölt be: egy esetleges erdőtűz oltásához szükséges víz gyűjtésére használják. A víztározó nyolcezer köbméter vizet tud befogadni, gátjának fala hét méter magas. A technika és a természet összhangjának másik remek példája az 1903-1904-ben épült vízi erőmű, amely az 1993-as rekonstrukciót követően ma is működik. A telephelyen egy képkiállításon ismerkedhetünk meg a kis erőmű múltjával. Érdemes felkeresni a Fenyőházi-völgy egyik oldalsó nyúlványában lévő Blatné tavat is, amely egy sziklaomlás következtében jött létre, amikor a lezúduló sziklák eltorlaszolták a Blatná patakot, amelynek a vize így tóvá duzzadt.

Hermándi-barlang

www.youtube.com

Harmanecká jaskyňa.

A 2002-ben 404 négyzetkilométernyi területen létrehozott Nagy-Fátra Nemzeti Park Szlovákia harmadik legnagyobb nemzeti parkja. Legmagasabb hegycsúcsa az Ostredok (1592 m). A nagy tengerszint feletti magasságnak és a terep tagoltságának köszönhetően a Nagy-Fátra Szlovákia egyik legcsapadékosabb vidéke. A hegység nagy része karsztvidék, így a víznyelőkön keresztül leszivárgó csapadék sok föld alatti üreget hozott létre. A nemzeti park déli részén található a fehér mészkőképződményeiről híres Hermándi-barlang (Harmanecká jaskyňa), amely a Nagy-Fátra egyetlen látogatható barlangja. Fehér és szürkésfehér cseppkődíszítése rendkívül gazdag, a barlang termei közül a legszebbnek a Fehér-csarnokot és a Kincstárat tartják. Az egy kilométer hosszú, vezetett barlangtúra során lenyűgöző méretű kupolákat, kéményeket és szakadékokat is láthatunk.

Bájos falucska mézeskalácsházakkal

Fotó: Shutterstock

A Nagy-Fátra Nemzeti Park területén fekszik a festői szépségű Vlkolínec település, amely a liptói népi építészet elképesztően gazdag rezervátuma. Szlovákiában sehol máshol nem találunk egy helyen ennyi épen maradt, autentikus műemlék házat. Ezt a különleges értéket az UNESCO is elismerte, amikor 1993-ban Vlkolínecet felvette a kulturális világörökségi listájára. Mindenképpen érdemes egy sétát tenni ebben a mesés hangulatú faluban, miközben megcsodálhatjuk a színesre festett házikókat. A védett épületek többségét faházak és parasztudvarok teszik ki, amelyek a közép-szlovákiai hegyi falvak jellegzetes építészeti elemeit viselik magukon. Vlkolínec bár skanzennek tűnik, de nem az – egy élő faluról van szó, a házak egy része a mai napig egész évben lakott.

AMI MÉG ÉRDEKELHET