​Najdlhší most na svete, ktorý prekonal dva rekordy

Čínsky most bol postavený za 8,5 miliardy dolárov.

Stavba mostov nie je jednoduchá úloha, ale architektom sa podarilo postaviť 164 kilometrov dlhú križovatku Tanjang-Kunsan len za štyri roky. Železničný most spájajúci Šanghaj a Nanking je od svojho otvorenia v roku 2011 najdlhším mostom na svete, čím si vyslúžil zápis do Guinnessovej knihy rekordov.

Železničný most Tanjang-Kunsan, ktorý je súčasťou vysokorýchlostnej železnice Peking-Šanghaj, postavilo v rokoch 2006 až 2010 viac ako 10 000 ľudí. Nachádza sa v delte rieky Jang-c'-ťiang a vedie rovnobežne s riekou medzi Šanghajom a Nankingom, pričom jeho časť prechádza cez jazero Jang-čcheng.

Celkovo most podopiera 11 500 pilót, z ktorých 2 000 stabilizuje len úsek nad jazerom.

Samotný most je taký dlhý, že jeho čiastkový úsek, 114-kilometrový úsek známy ako viadukt Langfang-Csingcsian, je vlastne samostatným mostom − a dlho sa považoval za druhý najdlhší na svete.

Priemerná výška tejto impozantnej konštrukcie je 100 metrov, ale keďže je navrhnutá tak, aby pod ňou mohli prechádzať lode, na niektorých miestach dosahuje až 150 metrov.

Môže Vás zaujímať: Známy červený most Golden Gate Bridge v San Francisco

Železničný most Tanjang-Kunsan je vzhľadom na svoju výnimočnú dĺžku a premenlivosť podložia pod ním konštrukčne viaduktom aj lanovým mostom. Úseky, ktoré sa považujú za viadukty, sú podopreté sériou veží a oblúkov, zatiaľ čo lanové úseky sú podopreté diagonálne natiahnutými káblami, ktoré prechádzajú cez most − vysvetľuje IFL Science.

Výstavba mosta výrazne uľahčila dopravu, napríklad skrátila 4,5-hodinovú cestu z Ningpo do Xianjingu o menej ako polovicu na dve hodiny. Šanghaj aj Nan-ťing sú megamestá: druhý menovaný bol počas histórie považovaný za hlavné mesto niekoľkými dynastiami, takže nie je prekvapujúce, že je stále kultúrnym, vzdelávacím, politickým a hospodárskym centrom.

Výstavba mosta preto zabezpečila spojenie medzi dvoma významnými mestami, ale jeho špecifická poloha znamenala, že musel byť schopný odolať prírodným katastrofám, ako sú tajfúny a zemetrasenia, ktoré sú v tejto oblasti bežné. Napriek rýchlosti, s akou sa práce vykonávali, je konštrukcia mimoriadne stabilná a jej životnosť sa odhaduje na minimálne 100 rokov.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET