Ktoré je najpriateľskejšie mesto Európy?

Rebríček zostavený podľa britských a amerických hodnotení.

Foto: Shutterstock

Keď niekam cestujete, pravdepodobne chcete navštíviť priateľské miesto. Nezáleží len na tom, koľko pamiatok je v danom meste, alebo či ide o vychytenú destináciu. Azda najdôležitejším kritériom je dobrá atmosféra. Jeden z najrenomovanejších časopisov špecializovaných na cestovný ruch zostavil zoznam najpriateľskejších miest v Európe podľa hodnotení cestovateľov.

Condé Nast Traveler je jedným z najznámejších cestovateľských časopisov. Je zakladateľom ceny Readers’ Choice Awards, čo je najdlhšie odovzdávaným ocenením v tejto oblasti a je výnimočná tým, že ju udeľujú na základe hodnotení cestovateľov. V tomto roku vyplnilo dotazník viac ako 520 tisíc britských a amerických cestovateľov, ktorí tak poskytli komplexný obraz o svojich cestách po celom svete.

Čitateľov sa spýtali aj na „najpriateľskejšie“ mestá Európy a na prvom mieste skončila talianska Siena: s mestom v srdci Toskánska bolo spokojných 98,33% čitateľov.

Foto: Shutterstock

Samozrejme, pozitívne hodnotenia nie sú žiadnym prekvapením, veď v Siene nájdete živú atmosféru, úchvatné gotické budovy, ako aj rušné kaviarne a pôvabné reštaurácie. Mesto je slávne aj pre takzvané Palio, každoročné preteky koní, ktoré sa konajú každé leto na námestí Piazza del Campo. Historické centrum Sieny považuje UNESCO za lokalitu s výnimočnou univerzálnou hodnotou a miestni sú naozaj pohostinní.

Na druhom mieste skončil írsky Cork. Stojí za to navštíviť toto útulné, no predsa rušné mestečko: čakajú na vás výborné jedlá, nádherné galérie a rôznorodé možnosti zábavy.

Foto: Shutterstock

Keďže Íri sú známi svojou priateľskou povahou, vôbec nie je prekvapením, že podľa čitateľov časopisu Condé Nast Traveler je tretím najpriateľskejším mestom Európy hlavné mesto írske Dublin. V rebríčku dobre obstálo aj Španielsko, keďže na zozname figuruje Malaga i San Sebastian. Je zaujímavé, že na zoznam čitateľov časopisu Condé Nast Traveler sa dostali až štyri mestá zo strednej a východnej Európy, ale slovenské mesto medzi nimi nie je.

​NAJPRIATEĽSKEJŠIE MESTÁ EURÓPY

Foto: Shutterstock

Španielske mesto San Sebastian naozaj nevyzerá zle.

  1. Siena, Taliansko (98,33%)
  2. Cork, Írsko (97%)
  3. Dublin, Írsko (95,37%)
  4. Helsinki, Fínsko (95%)
  5. Belehrad, Srbsko (94,55%)
  6. Malaga, Španielsko (94,19%)
  7. San Sebastián, Španielsko (92,67%)
  8. Dubrovník, Chorvátsko (92,61%)
  9. Bukurešť, Rumunsko (92,5%)
  10. Ľubľana, Slovinsko (92,31%)
AMI MÉG ÉRDEKELHET