Najstarší strom na svete je z čias starovekého Egypta

V našom rýchlo sa meniacom svete je ťažké si predstaviť, že niektoré veci dokážu obstáť v skúške času. Najstarší strom na svete je jedným z nich.

Vedci sa domnievajú, že najstaršie stromy na svete začali rásť približne 2600 rokov pred naším letopočtom, teda v čase, keď sa stavali pyramídy v Gíze. Jedným z nich môže byť strom Metuzalem, pomenovaný podľa biblickej postavy, ktorá sa podľa Biblie dožila 969 rokov.

Predpokladá sa, že strom je starý najmenej 4789 rokov. Metuzalem sa nachádza niekde medzi pohorím Sierra Nevada v Kalifornii a hranicou Nevady v národnom lese Inyo.

Na jeho ochranu zostáva jeho presná poloha dodnes záhadou.

Tieto druhy stromov sú známe ako extrémofilné rastliny, čo znamená, že sa dokážu prispôsobiť extrémnym klimatickým podmienkam a extrémne suchej pôde. Je to spôsobené aj tým, že majú rozvetvený koreňový systém, ktorý zvyšuje schopnosť stromu absorbovať vodu. Sú tiež odolné voči škodcom, pretože majú živicový kmeň, na ktorom sa veľmi ťažko držia.

Podľa IFLScience sa v posledných rokoch objavilo niekoľko nových kandidátov na titul najstaršieho stromu na svete.

Foto: Shutterstock

Jeden z nich sa nachádza v dažďovom pralese na juhu Čile. Niektorí vedci sa domnievajú, že tento strom môže byť starý viac ako 5 000 rokov. Iní to však spochybňujú, pretože nie je ľahké určiť presný vek stromu: zvyčajne sa odhaduje vŕtaním do kmeňa, odberom vzoriek a analýzou rastových letokruhov. Práve o to sa pokúšali výskumníci Jonathan Barichivich a Antonio Lara v prípade čílskeho exemplára, ktorý však bol príliš široký na to, aby sa dal navŕtať až do stredu.

Na odhad veku pomocou štatistického modelovania odobrali vzorky z iných stromov.

Niektorí ľudia vyjadrili nesúhlas s novou metódou a zdá sa, že titul najstaršieho stromu na svete môže stále patriť Metuzalemovi .

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.


AMI MÉG ÉRDEKELHET