6 nevšedných miest v Londýne

Výlet do Londýna by sa ani nikomu nerátal, bez povinných zastávok ako Londýnske oko, Big Ben, Tower bridge, či Buckinghamský palác. No ak sa chcete vyhnúť davom prevažne čínskych turistov, vydajte sa na menej známe, no o to zaujímavejšie miesta a atrakcie a uvidíte Božie smetisko či nebeský bazén.

Foto: Leake Street Arches


Únikové čmáranice

Foto: Leake Street Arches

Graffiti ukryté pod stanicou Waterloo – to je Leake Street Arches. Starý tunel, ktorého účel skončil, bol prerobený na umelecké dielo. V roku 2008 sa v Londýne rozhodli usporiadať ambiciózne a výstižne pomenované podujatie, The Cans Festival. Poslaním bolo zútulniť temný tunel a povýšiť ho na umenie. Zišlo sa tu množstvo umelcov z celého sveta, aby vytvorili dokonalé dielo. Odvtedy je toto miesto útočiskom pouličných sprejerov, ktorí vytvorili najdlhšiu galériu graffiti v hlavnom meste. Okrem umenia si môžete vychutnať skvelé jedlo v panázijskej či poľskej reštaurácii, alebo zájsť do niekoľkých kaviarní.

Mozaikový dom

Foto: Carrie Reichardt

Mozaikový dom umelkyne Carrie Reichardtovej sa nachádza pár minút chôdze od stanice metra Chiswick Park. Budova pokrytá zhora nadol farebnými mozaikovými dlaždicami ukrýva tisíce príbehov a tajomstiev. Môžete tu stráviť hodiny a aj tak nezachytíte každý detail či posolstvo. Okrem iného tu nájdete pocty americkým väzňom a najvýznamnejšiu spomienku – väzenský preukaz, ktorý umelkyni poslal kamarát z cely smrti. Nezabudnite si dom obzrieť aj zo zadnej strany domu, z Cunnington Street.

Nebeský bazén

Foto: Simon Kennedy

Hovorí sa, že je to prvý plávajúci bazén na svete a návšteva nie je pre ľudí, čo majú strach z výšok. Bazén, v blízkosti parku Battersea, je zavesený neuveriteľných 35 metrov nad zemou a tvorí bazénový most medzi dvoma vysokými bytovými domami. Bazén nie je otvorený pre verejnosť, ale len pre obyvateľov žijúcich v záhradách veľvyslanectva. Ostáva vám ho obdivovať zdola, alebo si prenajať apartmán v budove, ale bude to drahé plávanie.

Šialene chudý dom

Thurloe Square nájdete medzi stanicou metra South Kensington a múzeom V&A. Napriek tomu, že z juhozápadného rohu námestia Thurloe vyzerá neuveriteľne úzky, v skutočnosti je trojuholníkový, a teda sa rozširuje. V súčasnosti ide o drahý pozemok, ktorý ponúka množstvo bytov, niektoré sa šplhajú k jednému miliónu libier. Ide o jednu z najlepších optických ilúzií v Londýne!

Búdkové domino

Červené telefónne búdky patria k Londýnu. Jeden z najuznávanejších umelcov vo Veľkej Británii, David Mach, je známy svojimi dynamickými a nápaditými kolážami, sochami a inštaláciami po celom svete. Jeho socha 12 telefónnych búdok prevrátených ako domino je symbolom Kingstonu. Nachádza sa na Old London Road a keď sem zavítate, zájdite si tiež do tunajších obchodov, barov a kaviarní.

Božie smetisko

Foto: Gods Own Junkyard

Boh má svoje vlastné smetisko a to sa nachádza priamo v hlavnom meste Veľkej Británie. Miesto, kde je neón nesmrteľný, tak by sa dala definovať umelecká galéria ukrytá v severovýchodnom Londýne. Chris Bracey, známy ako neónový muž, zbieral svietiace nápisy po celom svete viac ako 40 rokov. Začal s tým jeho otec a dnes v biznise pokračujú jeho synovia. Mnohé z nápisov si „zahrali“ v hollywoodskych filmoch, lunaparkoch, kaviarňach, ale aj v striptízových kluboch. Zaujímavosťou je, že v múzeu Gods Own Junkyard je vyše 1000 exemplárov a stále je to len 10% z neónového rodinného dedičstva. Výhodou je, že je úplne zadarmo a vy sa sem môžete vydať unavení po celodennom objavovaní mesta a už len relaxovať pri bare s pivkom v ruke a nasávať tunajšiu atmosféru.

AMI MÉG ÉRDEKELHET