Niečo zdravé na cesty

Keď sa ozve hlad, nie vždy je čas a priestor plnohodnotne sa najesť. Je viac možností, ako si dať zdravé zahryznutie – doma, v práci či na cestách.

Foto: Getty Images Hungary

Hoci rýchle občerstvenie či rýchle sladkosti sú tou najjednoduchšou voľbou pri zahnaní hladu, často tvoria väčšinu z kalórií, z ktorých priberáme. Ak chcete zlepšiť svoju postavu a starať sa viac o zdravie, ponúkame vám alternatívy na rýchle zahnanie hladu.

Orechy a semienka

Foto: Maddi Bazzocco / Unsplash

Orechy, semienka, ale aj sušené goji – naše telo ich ocení.

Táto alternatíva je jednoznačne výhrou. Orechy obsahujú zdravé tuky a znižujú zlý a zvyšujú dobrý cholesterol. Majú antioxidačný účinok, veľa vlákniny, proteínov, vitamínu E, draslíka, horčíka či arginínu, ktorý pôsobí blahodarne na cievy a zamedzuje ich zablokovaniu. Ich ďalšou veľkou výhodou je rýchle dodanie energie a hrsť či dve orechov vás aj zasýtia. Pomôžu ku kvalitnej pokožke, vlasom, zdravým zubom a kostiam. Na trhu je ich nepreberné množstvo, a tak si môžete vybrať, či vám skôr zachutia vlašské alebo lieskové orechy, paraorechy, mandle, pekanové či píniové orechy. Dôležité je vybrať si nesolené, keďže množstvo soli neguje pozitívny účinok na srdce, cievy aj krvný tlak. Na cestách si pokojne namiešajte orechy do vzduchotesnej nádoby, pridajte slnečnicové či tekvicové semienka a máte superpotravinu, ktorá sa v aute neskazí ani neroztopí.

Ovocie do misky

Foto: Trang Doan, Pexels

Ovocie láka svojimi farbami, ale aj rôznorodosťou v ponuke počas roka.

Najmä počas teplých dní na cesty dobre padne osviežujúce ovocie. Letné melóny s množstvom vlákniny a vody hydratujú, a tak účinne zabránite zbytočnej únave, malátnosti a oslabeniu imunity slabým pitným režimom. Ovocie si nakrájajte do misky na menšie kúsky, zmiešajte nektárinky, jablká, banán, hrozno či melón a uvidíte, že keď misku posuniete deťom na zadné sedadlá s takto nakrájanými zdravými sladkosťami prírody, o chvíľu sa vám vráti prázdna.

Sušené ovocie

Foto: Getty Images Hungary

Mix sušeného ovocia a orechov je skvelá kombinácia na cesty.

Ak zohráva váha či trvanlivosť podstatnú rolu pri výbere jedál, nemusíte ovocie z jedálnička vypustiť. Sušené ovocie si môžete kúpiť na čerpacích staniciach aj v obchodoch a jeho trvanlivosť, nízka váha a praktickosť predurčujú jeho úspech ako zdravého občerstvenia. Treba sa však mať na pozore, keďže mnohé sušené ovocie má vysoký obsah cukru, a tak by sa zo zdravej alternatívy mohla rýchlo stať tá nezdravá.

Fit tyčinky

Foto: Getty Images Hungary

Zdravé tyčinky plné energie si dokážete urobiť aj doma.

Mať poruke műsli či proteínovú tyčinku sa hodí na turistike, výlete aj v aute. Pri műsli tyčinkách, podobne ako pri sušenom ovocí platí, že menej cukru (a viac celozrnných zložiek) je tou správnou voľbou. Ak si chcete byť obsahom svojich műsli tyčiniek úplne istí, vyrobte si ich doma. Nasekané mandle zmiešajte s ovsenými vločkami v pomere 1:3, nechajte na plechu zapiecť, kým nezačnú voňať, v miske roztopte maslo s medom a trochou hnedého cukru a hmotu vylejte na plech. Pridajte sušené ovocie podľa chuti a nechajte pred nakrájaním na tyčinky vychladnúť v chladničke.

Šalát Caprese

Foto: Getty Images Hungary

Šalát caprese – mozzarella, rajčiny, bazalka a olivový olej.

Nebolo by to zdravé občerstvenie, keby sme nepridali nejaký šalát. Túto jednoduchú letnú klasiku si môžete dať aj do vzduchotesnej nádoby či prenosnej chladničky na cesty. Plátky mozzarelly preložte nakrájanými rajčinami a lístkami čerstvej bazalky (prípadne jemne posypte sušenou bazalkou), trochu osoľte a pokvapkajte olivovým olejom. Počas teplých dní si nemôžete priať nič lepšie na cestách.

AMI MÉG ÉRDEKELHET