Kultúrtippek novemberre

Az őszi időjárás nagyon lehangoló tud lenni, de ilyenkor inspirálhat minket egy-egy felemelő kulturális rendezvény. Bár a színpompás levelek már lehullottak, életünkbe hozhatunk egy kis színt néhány izgalmas programmal. Íme néhány tipp a nyirkos, esős novemberi napokra.

Fotó: Film Expanded

November eleji rendezvények

Az elektronikus zene kedvelőinek november 3-án a pozsonyi Refinery Galleryben a helyük, ott lép fel ugyanis a kiváló DJ és művész, Lilly Palmer.

Az eperjesi Jonáš Záborský Színház alapításának 50. évfordulójára minden idők egyik legtöbbet játszott musicaljét állítja színpadra, a Jesus Christ Superstart. Az első előadásra november 5-én kerül sor, ezt kettő további követi november 13-án és 14-én.

Azt nem garantáljuk, hogy november 11-én Márton fehér lovon érkezik, de a turócszentmártoni Márton-napi rendezvénysorozat és kézművesvásár biztosan remek szórakozást kínál. A Szent Márton-napok programkínálata november 9-én kezdődik zenés és színházi előadásokkal a Színház téren. November 11-én, szombaton kerül sor a program kicsúcsosodását jelentő középkori napra, ahol arra emlékeznek, hogy 1340-ben a települést városi rangra emelték. A látogatókat középkori falatok, vívó- és solymászbemutatók, valamint középkori mesterségek bemutatója várja.

November közepi rendezvények

Fotó: Slovakia.travel

Az ősz hagyományosan a vásárok időszaka. Komáromban november 17. és 19. között zajlik az András-napi vásár. Ugyanabban az időpontban, csak rövidebb ideig, Nyitranovákon 147 stand vár a látogatókra a Szlovák Nemzeti Felkelés utcán, illetve a Bernolák és Rastislav utcákon.

Ha színházba menni szottyanna kedvünk, több városban is megtekinthetjük Donald Churchill fergeteges komédiáját, amely egy szerelmi háromszögről szól. Magyarul Édes bosszú címen futott az előadás, szlovák címe: Zahráte mi manžela? alebo maliar izieb. A főszerepekben Zdenka Studenkovát, Zuzana Fialovát és Roman Poláčikot láthatja a közönség, november 13-án Galántán, 18-án Ólublón, 19-én a kassai régi városházán, 20-án pedig Korompán.

A pozsonyi STARS auditórium Juraj Ďurovčík kultmusicaljét, az Üvegre festve (Na skle maľované) című előadást mutatja be. Az ikonikus darab Janko Slezákkal Jánošík szerepében, a Szlovák Táncszínház táncosaival kiegészítve november 18-án, 20-án, 28-án és 29-én látható.

Szlovák animációs film a mozikban

www.youtube.com

Umelohmotné nebo - TRAILER

Ha a közvetlen környezetünkben keresünk programot, vessünk egy pillantást a legközelebbi mozi műsorára. November 16-án érkezik a szlovákiai mozikba a Műanyag égbolt című, felnőtteknek szóló animációs film. Juraj Krasnohorský producer hét évig dolgozott rajta a csapatával. Szlovákiában korábban hasonló filmet még nem készítettek. Különlegessége, hogy Budapesten, Miskolcon és a Magas-Tátrában játszódik.

A sci-fi dráma cselekménye 2123-ban játszódik, amikor már kihalt az állat- és növényvilág, és Budapest az egyetlen hely, ahol az emberiségnek sikerült túlélnie. A várost egy gigantikus kupola védi és választja el a környező sivatagtól (ez adta a film címét is). A film István és Nóra történetét meséli el, akik fellázadnak a városban uralkodó kemény szabályok ellen. Ezen szabályok szerint az 50. életéve betöltése után minden emberbe kötelezően beültetik egy különleges növény magját, amely fává változtatja a testét, mivel ez a jövő egyetlen élelmiszerforrása. A bonyodalom ott kezdődik, hogy Nóra még fiatalon, önként aláveti magát a beültetésnek, de István meg akarja menteni. A filmben egy ismeretlen helyre utaznak a Magas-Tátrába, amely az egyetlen esély Nóra megmentésére.

November végi rendezvények

Fotó: bratislavskevianoce.sk

November vége felé már egyre erősebb a karácsonyi hangulat, és ehhez idomulnak a kulturális rendezvények is. Szlovákia több városában is lesz karácsonyi vásár. Pozsonyban november 23-án, Zsolnán a Mária téren és az Andrej Hlinka téren szintén november 23-án, Pöstyénben és Nagyszombatban november 24-én, Eperjesen pedig november 25-én nyílik meg a karácsonyi forgatag.

Az ünnepi hangulathoz kiváló énekesek is hozzájárulnak. Mária Čírová immár hagyományosan Az én karácsonyom címmel indul turnéra. Több koncertre már elfogytak a jegyek, de a november 27-i érsekújvári, a november 30-i rozsnyói, valamint a december 2-i liptószentmiklósi fellépésre még tudunk belépőt vásárolni.

A cseh legenda Lucie Bílá „Bílé Vánoce” című koncertsorozata egészen december 7-éig tart. Novemberben Nyitrán (27-én), Kassán (28-án), Bártfán (29-én) és Homonnán (30-án) lép fel.

Egészen karácsonyig járja Szlovákiát karácsonyi koncertjével a Fragile együttes is. A turné első koncertjére november 29-én a pöstyéni Művészetek Házában kerül sor, ahol Robo Opatovskýval együtt lép fel a banda.Végezetül pedig egy kis ízelítő abból, mi vár ránk decemberben: a legjelentősebb rendezvények között szerepel Bryan Adams koncertje a So Happy It Hurts turné keretében. A kanadai énekes december 17-én lép fel a pozsonyi Ondrej Nepela Téli Stadionban.

AMI MÉG ÉRDEKELHET