Dovolenka v Egypte? Luxor neobíďte, nedávno tam objavili zlaté stratené mesto

Po skončení zákazu cestovania mimo Slovenska možno aj vám vŕta hlavou, kam sa vybrať na dovolenku – možno ešte pred letom. V jednej z populárnych destinácií Slovákov, v Egypte, nedávno pri Luxore odhalili zlaté stratené mesto Aten, čo môže byť novým dôvodom, prečo túto krajinu navštíviť.

Foto: Getty Images Hungary

Egypt je krajší pod hladinou mora než nad ňou – sarkasticky hovoria mnohí, ktorí navštívili viac než len hotelové rezorty v tejto krajine na pobreží Červeného mora. Okrem potápania a teplého mora je táto krajina známa svojou starobylou históriou. A tím archeológov pri pobreží Nílu nedávno odhalil nový veľký objav.

Veľký objav po sto rokoch

Foto: Getty Images Hungary

Záhí Hawáss skúma objekty nájdené v zlatom stratenom meste.


Objavenie hrobky Tutanchamóna v roku 1922 je často označované za najväčší objav v histórii ľudstva. Hoci tento faraón vládol len desaťročie od svojich deviatich rokov, stal sa symbolom starobylého Egypta, ktorý fascinuje ľudí vyše sto rokov. V hrobke sa totiž našlo toľko predmetov, že zaplnili 12 výstavných hál káhirského múzea. Okrem Káhiry je však známym historicko-turistickým miestom krajiny aj Údolie kráľov a okolie Luxoru, asi 700 kilometrov južne po Níle od hlavného mesta. A tu, s odchýlkou len dvoch rokov, sa tímu známeho archeológa a popularizátora starovekého Egypta, Zahího Hawássa, podarilo urobiť objav, ktorý označili za druhý najvýznamnejší od čias odhalenia hrobky Tutanchamóna.

Veľký objav po sto rokoch

Foto: Getty Images Hungary

Väčšina odhalených stavieb mala hospodársky charakter.


Objavenie hrobky Tutanchamóna v roku 1922 je často označované za najväčší objav v histórii ľudstva. Hoci tento faraón vládol len desaťročie od svojich deviatich rokov, stal sa symbolom starobylého Egypta, ktorý fascinuje ľudí vyše sto rokov. V hrobke sa totiž našlo toľko predmetov, že zaplnili 12 výstavných hál káhirského múzea. Okrem Káhiry je však známym historicko-turistickým miestom krajiny aj údolie kráľov a okolie Luxoru, asi 700 kilometrov južne po Níle od hlavného mesta. A tu, s odchýlkou len dvoch rokov, sa tímu známeho archeológa a popularizátora starovekého Egypta, Zahiho Hawassa, podarilo urobiť objav, ktorý označili za druhý najvýznamnejší od čias odhalenia hrobky Tutanchamóna.

Aten: najväčšie antické mesto v Egypte

Foto: Getty Images Hungary

Mesto Aten je podľa odhadov odhalené len na tretinu svojej odhadovanej veľkosti.

Na rozdiel od mnohých iných archeologických pamiatok na svete tie v Egypte sa zameriavali najmä na hrobky. Vzhľadom na rozsiahlosť tunajšej starobylej kultúry sa stále dá povedať, že sa odhalil len fragment z možných objavov. Už v 30. rokoch minulého storočia v okolí Luxoru hľadali Francúzi aj sídliskovú architektúru, no nehľadali na správnom mieste. Tím Hawassa v roku 2020 hľadal v správnej lokalite a v septembri oznámili objav zlatého mesta Aten. Prívlastok zlaté nemá čo do činenia s objavmi zlata, ale so zlatou érou vládnutia faraóna Amenhotepa III.

Najznámejšie obdobie rozvoja

Foto: Getty Images Hungary

Vzácne predmety nájdené počas najnovších vykopávok v meste Aten.


Tr tisíc rokov staré zlaté mesto fungovalo pod vládou Amenhotepa III. počas jeho vládnutia v rokoch 1386 – 2353 pred naším letopočtom. Počas jeho vlády zažila táto oblasť ekonomicko-umelecký rozvoj a tento faraón bol označovaný za najbohatšieho faraóna, aký kedy žil. Lokalita „egyptských Pompejí" sa nachádza na západnej strane Nílu oproti Luxoru, kde stálo staroveké mesto Téby. Podľa Hawassa bola však zatiaľ od septembra odhalená len tretina toho, čo všetko sa v tejto lokalite skrýva.

Najznámejšie obdobie rozvoja

Foto: Getty Images Hungary


Tri tisíc rokov staré zlaté mesto fungovalo pod vládou Amenhotepa III. počas jeho vládnutia v rokoch 1386 – 2353 pred našim letopočtom. Počas jeho vlády zažila táto oblasť ekonomicko-umelecký rozvoj a tento faraón bol označovaný za najbohatšieho faraóna, aký kedy žil. Lokalita „egyptských Pompejí" sa nachádza na západnej strane Nílu, oproti Luxoru, kde stálo staroveké mesto Téby. Podľa Hawassa bola však zatiaľ od septembra odhalená len tretina toho, čo všetko sa v tejto lokalite skrýva.

Objavy zlatého mesta

www.youtube.com

'Lost golden city' of 3,000 years unearthed in Egypt

V zlatom meste boli odhalené najmä hospodárske budovy bežného fungovania starovekých Egypťanov. Našli sa tu izby plné keramiky, skla, kovových výrobkov a tkacích nástrojov. Zo vzácnych predmetov išlo o amulety, šperky a tehly. Medzi tie najbežnejšie zas patrilo varené aj sušené mäso v nádobách.

Aby ste Údolie kráľov, Luxor a nové zlaté mesto mohli objaviť, musíte si počas svojej dovolenky urobiť fakultatívny výlet. Najjednoduchšie je to z najznámejšej egyptskej destinácie pre Slovákov – Hurgady. Tá je vzdialená asi tristo kilometrov a cesta zaberie vyše štyroch hodín autobusom. Z bezpečnostných dôvodov si v Egypte nemôžete požičať auto a slobodne cestovať, no po toľkých dojmoch a pamiatkach budete na spiatočnej ceste radi, že si v klimatizovanom autobuse pokojne oddýchnete.

AMI MÉG ÉRDEKELHET