Oktoberfest: Sprievodca jedlami Mníchova

S príchodom chladnejších dní sa menia aj naše chute a dávame prednosť jedlám bohatším na kalórie, ktoré si môžeme vychutnať v dobrej atmosfére. Svoje o tom vedia obyvatelia Mníchova, kde vzniklo mnoho kulinárskych lahôdok, často spájaných s tunajším tradičným Oktoberfestom. Keďže sa pre koronakrízu nekoná, prinášame vám aspoň chute Mníchova ako inšpiráciu na jesenné večery a víkendy.

Foto: 123rf

Keď sa v roku 1810 pri príležitosti slávenia svadby korunného princa Ľudovíta Bavorského a Terézie Sachsen-Hildburghausen uskutočnil rytiersky súboj, asi nikto z prítomných nepredpokladal, že stál pri zrode slávneho Oktoberfestu. Možno práve preto, keď sa povie Bavorsko, mnohí z vás si ako prvé predstavia vysmiatych ľudí v kroji, s veľkým pohárom piva v ruke, spievajúcich ich tradičné piesne. Je to tak, táto krajina je známa vďaka svojim krčmičkám, ale aj veľkým pivovarom, ktoré dopomohli vytvoriť túto typickú kultúru v pohostinstve. Viete si predstaviť k pivku niečo lepšie ako fantastické jedlo? Bavorsko ponúka mnoho lahodných, tradičných pokrmov.

Sauerbraten mit Rotkohl

Foto: 123rf

Na prípravu tohto pečeného mäsa s červenou kapustou si musíte vyčleniť tri hodiny. Výsledok však bude stáť za to. Ide o väčšie plátky bravčového mäsa, podávané s veľkými knedličkami a nakrájanou červenou kapustou. Celý pokrm sa zaleje tmavou omáčkou z výpeku z mäsa.

Weißwurst mit Brezel und süßem Senf

Foto: Getty Images Hungary

Streetfood nesmie chýbať ani v bavorskej metropole. V tunajšom ponímaní ide o klasickú bielu klobásu s praclíkom a sladkou horčicou. Možno vám táto kombinácia príde trochu netypická, no predstavuje skutočnú pochúťku. V bielej klobáske sa tradične nachádza teľacie aj bravčové mäso a je dochutená petržlenovou vňaťou, citrónom, cibuľou, zázvorom a kardamónom. Vďaka jednoducho dostupných ingredienciám si ju môžete dopriať aj na Slovensku a nemusíte cestovať do Bavorska.

Schweinshaxe gegrillt mit Bratkartoffeln

Foto: Getty Images Hungary

Toto grilované bravčové koleno podávané s opečenými zemiakmi je asi najtypickejšie jedlo v Mníchove. Preto sa v meste nachádza niekoľko špecializovaných reštaurácií, kde sa pripravuje (napríklad Zum Straubinger alebo Löwenbräukeller). Chrumkavá slaná koža a rozpadajúce sa bravčové mäso sa podáva tiež s kyslou kapustou, knedľou a tmavou omáčkou.

Saumagen

Foto: 123rf

Toto jedlo je trochu z iného súdka, pretože nie je úplne pre každého. Avšak na druhej strane sa ho určite oplatí vyskúšať. Ide o zmes bravčového mäsa, spolu so zemiakmi a pár ďalšími prísadami, ktoré sa spolu vložia do prasacieho žalúdka a uvaria sa v ňom. Toto jedlo vzhľadom môže pripomínať našu tlačenku.

Leberkäse

Foto: Unsplash / Conor Brown

Je to opäť jedlo z bravčového mäsa, ktoré svojou štruktúrou pripomína najemno zomletú fašírku alebo paštiku. Ide o viac ako 200 rokov starý, tradičný bavorský recept, s typickým podlhovastým hranatým tvarom.

Käsespätzle mit zwiebeln

Foto: Getty Images Hungary

Kto by nepoznal bavorské špecle. Asi najznámejšie sú podávané so syrom a jemne opraženou cibuľkou. Niekedy sa špecle podávajú ako príloha alebo preliate výpekom z mäsa, alebo sa pridávajú do polievok. Na rozdiel od ostatných jedál sa radia k tým ľahším.

AMI MÉG ÉRDEKELHET