Čo robiť, keď sa vám na letisku stratí kufor?

Po pandémii sa ľudia rozcestovali. Niektoré letiská nestíhali odbavovať pasažierov a prosili letecké spoločnosti, aby znížili ich množstvo o 10 %. Počas letných mesiacov veľa letov meškalo či bolo zrušených a pribúdala stratená batožina. Možno patríte medzi šťastlivcov, ktorým kufor vždy prišiel, no je dobré vedieť, ako postupovať, keď sa batožina stratí.

Foto: Shutterstock

Ak sa váš kufor stratí, oneskorí, poškodí alebo horšie ukradne, Úrad pre štatistiku dopravy označuje tieto položky za „nesprávne manipulované“. Podľa údajov zverejnených ministerstvom dopravy sa v prvom štvrťroku 2022 nesprávne manipulovalo s takmer 700 000 kuframi. Zakrútila sa vám hlava? Toto číslo sa vám možno zdá vysoké, no pravdepodobnosť, že sa to stane aj vám, je nízka.

Zistite, či vaša batožina naozaj nedorazila

Foto: unsplash

Skôr, ako začnete panikáriť, poobzerajte sa, či sa váš kufor nenachádza mimo pása alebo nebol omylom vyložený na iný pás na letisku. Ak ho nenájdete ani tam, zamierte do úschovne batožiny. Ak je výsledok bez úspechu, ostáva sa už len obrátiť na pult príslušnej leteckej spoločnosti, s ktorou ste leteli ako poslednou – t. j. v prípade, že ste niekde prestupovali na iný let. Preukážte sa kópiou štítka na batožine, ktorý ste dostali pri check-ine. Zamestnanci by mali podľa aplikácie leteckej spoločnosti zistiť, kde sa vaša batožina nachádza a kedy dorazí.

Podrobne opíšte batožinu

Foto: Shutterstock

Pokiaľ nie je možné povedať, či je vaša batožina na ceste, do čo najpodrobnejších detailov opíšte vašu batožinu. Vypíšte správu s informáciami vrátane veľkosti, farby a materiálu. Keďže väčšina kufrov býva čierna, nalepte si pred cestou na kufor nálepku alebo zaviažte stužku, či zakúpte farebný štítok, na ktorý napíšte vaše meno, adresu a telefónne číslo. Tento malý detail môže pomôcť pri hľadaní batožiny a urýchli celý proces. Do správy uveďte adresu, na ktorej budete kufor očakávať. Vezmite si telefónne číslo priehradky stratenej batožiny, príp. meno, s kým ste komunikovali a ak je to možné, aj sledovacie číslo.

Na čo máte nárok

Foto: unsplash

Zistite, či máte nárok na kompenzáciu nevyhnutného oblečenia, prípadne drogérie a v akej výške. Bločky si starostlivo uschovajte. Každá letecká spoločnosť má iné podmienky, preto si ich dobre preštudujte. Letecké spoločnosti najčastejšie požadujú zaslať potvrdenie o tom, že kufor mešká, preto si vždy pýtajte kópiu tohto potvrdenia. V prípade, že sa kufor nájde, ale je poškodený, máte právo na reklamáciu.

Aké opatrenia spraviť ešte pred odletom?

Foto: unsplash

Kufre sa jednoducho strácajú. Čím dlhší a komplikovanejší let, tým vyššia šanca, že sa môže niečo stať. Do príručnej batožiny, ktorú máte neustále so sebou, si zbaľte tie najdôležitejšie veci ako mobil, nabíjačku či inú elektroniku, peňaženku a doklady. Ideálne aj nejaké oblečenie na prvé dva dni. Na letisku vám bezplatne poskytnú základný hygienický balíček. Označte si kufor štítkom. Ak sa dá, vyhnite sa letom s krátkym prestupom a radšej si batožinu poistite. Ak chcete predísť poškodeniu kufra, použite fóliu. Nezúfajte, až 95 % kufrov sa vráti svojmu majiteľovi.

AMI MÉG ÉRDEKELHET