Po stopách božskej častice

Pre ľudí, ktorí sa len málo zaujímajú o fyziku, sa môže zdať práca Európskej organizácie pre jadrový výskum (CERN) záhadná, až priam mystická, aj keď sa jej výsledky využívajú každý deň v bežnom živote. Mnohí sa dozvedeli o existencii vedeckého centra so sídlom v Meyrine neďaleko Ženevy iba z bestsellera Dana Browna - Anjeli a démoni. Napriek tomu v najväčšom laboratóriu časticovej fyziky na svete hľadajú vedci odpovede na také vzrušujúce otázky, ako je vznik vesmíru.

Foto: Facebook / CERN

CERN sa nachádza na rozsiahlom území na francúzsko-švajčiarskej hranici a ako medzinárodná organizácia nepodlieha jurisdikcii žiadneho štátu. Vedecko-výskumné stredisko založené v roku 1954 dohodou 12 členských krajín (dnes ich má 23) kladie veľký dôraz na šírenie vedomostí, a každoročne prijíma tisíce návštevníkov. Záujemcov je veľa, pretože tu sa nachádza taká atrakcia ako Veľký hadrónový urýchľovač (LHC), a tiež tu vznikla svetová počítačová sieť „www", čiže web.

Bezplatné prehliadky

Foto: Facebook / CERN

Stále výstavy CERN-u a organizované prehliadky sú bezplatné. U detí a dospelých je obzvlášť obľúbená interaktívna prehliadka na témy Mikrokozmos a Veľký tresk. Nie je každodenným zážitkom nazrieť do tajov urýchľovania častíc, temnej hmoty či „božskej častice" nazývanej aj Higgsov bozón.

Nahliadnite do CERNu online

Foto: Getty Images Hungary

Web CERNu ponúka aj virtuálnu prehliadku Veľkého hadrónového urýchľovača.

Celý rad monumentálnych experimentov CERN-u však môžeme zažiť nielen na mieste! Prostredníctvom webových stránok visit.cern a home.cern je možné online nahliadnuť do zákulisia, dozvedieť sa viac o histórii CERN-u, prebiehajúcich výskumoch ba dokonca i virtuálne si prehliadnuť experimentálne oblasti a podzemné laboratóriá otvorené pre širokú verejnosť. Samozrejme, môžeme sa tu tiež dozvedieť, čo sa stane s časticami vodíka uvoľnenými z fľaše v zrážkovom prstenci Veľkého hadrónového urýchľovača s priemerom 27 kilometrov.

Virtuálne prechádzky sú sprevádzané vedcami a inžiniermi z CERN-u. Zážitok ešte stupňujú tematické inštruktážne filmy, ktoré priamym štýlom a veľkolepými animáciami pochopiteľným spôsobom prinášajú nové objavy a teórie neštandardného modelu časticovej fyziky.

Ochutnávka z experimentu ATLAS

www.youtube.com

360° tour: Explore CERN's largest detector in under 10 min! [CC]

V rámci 360° prehliadky ATLAS, dostaneme „ochutnávku" z verejnej časti experimentu ATLAS. Jednou z hlavných oblastí výskumu je štúdium najmenšej elementárnej častice, Higgsovho bozónu, a asymetria medzi hmotou a antihmotou. Virtuálne sú sprístupnené aj také miesta, kam môžu vstúpiť iba vedci, pričom časticový fyzik CERN-u vysvetľuje, prečo je výnimočný obrovský detektor ATLAS, jeho technika a fyzika.

Hravé učenie

www.youtube.com

ATLAScraft

Prehliadky a videá sú ľahko pochopiteľné a nechýba v nich kreativita ani humor, takže virtuálna prechádzka v CERN-e je príjemná a zaujímavá aj pre tých, ktorí nemajú hlboké znalosti z fyziky. Prostredníctvom platformy navrhnutej na báze ohromujúcich grafických riešení môžeme pri počúvaní zvuku temnej hmoty preskúmať vesmír. V inej animácii vstupujeme do sveta atómov a skúmame štruktúru hmoty v čoraz menšom meradle: prechádzame bunkami, vláknitými štruktúrami, molekulami keratínu, atómami uhlíka, jadrami, neutrónmi, protónmi a nakoniec kvarkami.

Takýto program by samozrejme nebol úplný bez nejakej hry. Napríklad v hre o identite častíc môžeme na základe jej vlastností a správania sa zistiť, ktorá častica je najviac podobná našej osobnosti alebo môžeme si vyskúšať aj online „kvantové" hry.

AMI MÉG ÉRDEKELHET