Ostrovy whisky

S takýmto názvom by ste tieto ostrovy na mape hľadali márne, no ak vám inštinkt hovorí, že ich nájdete niekde pri pobreží Škótska, tak ste na správnej ceste!

Foto: Shutterstock

V Škótsku je celkom šesť regiónov whisky a každý z nich má, samozrejme, svoje vlastné tradície a zvláštnosti. To platí najmä pre súostrovie Hebridy, ktorého niektoré ostrovy sú označované aj ako Whisky Islands (ostrovy whisky).

Voda života

Foto: unsplash

Prvá písomná zmienka o varení whisky pochádza z roku 1494, keď škótsky kráľ Jakub IV. dal mníchovi menom John Cor väčšie množstvo sladu na výrobu „aqua vitae“ – „vody života“, čiže pálenky. O destiláte „aqua vitae“ však škótsky kráľ a jeho škótski poddaní určite latinsky nehovorili, ale skôr do pohárov pýtali „usquebaugh” v škótskej gaelčine. Názov nápoja, ktorý robil Škótov veselými (alebo ohnivými), zapísali z počutia a v skrátenej forme Angličania a nakoniec svet spoznal tento slávny nápoj ako whisky.

Whisky alebo whiskey? Nie je to jedno!

Foto: unsplash

Najprv si ujasnime túto dôležitú otázku: ako to už pri ušľachtilých alkoholických nápojoch býva, aj škótska whisky je chránená pôvodom a existujú podrobné predpisy o tom, na aké nápojové fľaše môže byť umiestnený názov "Scotch Whisky". Podľa zákona musí zrieť najmenej tri roky v dubových sudoch na území Škótska. Môže sa plniť do fliaš s minimálnym obsahom alkoholu 40 %. Nápoj je vždy označený nápisom whisky. Pravopis whiskey sa používa na írskych a amerických územiach.

Z ostrova na ostrov

Foto: unsplash

Najväčšiu reputáciu si získal ostrov Islay, ktorý má malomestskú atmosféru a je často považovaný za osobitný whisky región. Je to najúrodnejší zo škótskych ostrovov produkujúcich whisky. Vo svojich liehovaroch pozdĺž skalnatých brehov sa parí whisky s výrazne rašelinovým, až "liečivým" charakterom (nezabudnite: je to voda života!), ktorá reprodukuje príjemný pomer jódových, slaných a dymových chutí a ich kombinácií. Okrem dymovej chuti sa vo whisky zrejúcich na južnom pobreží ostrova Islay objavujú aj sladké a kvetinové chute.

Ostrov Jura, ktorý sa nachádza vedľa Islay, je jednou z najromantickejších oblastí Škótska. Obýva ho sotva dvesto ľudí a jeho jediná cesta vedie k jedinému penziónu na ostrove a, samozrejme, k pálenici Jura, kde sú vítaní turisti, ktorí majú záujem o výrobu whisky. Charakteru jemne dymovej whisky Jura dominuje rašelina a papraď, ale možno v nej objaviť aj tóny kávy a lieskových orieškov. Je zaujímavé, že práve vo vile Barnhill na severe ostrova napísal George Orwell svoj dystopický román s názvom 1984, ktorý patrí medzi najvýznamnejšie literárne diela svetovej literatúry.

Ostrov Arran, známy svojimi úhľadnými nábrežiami a sviežimi zelenými parkmi, je esenciou Škótska – nájdete tu všetko, čo Škótsko charakterizuje: hory, rozkvitnuté lúky, pastviny, útulné osady. Vďaka jedinečnej mikroklíme ostrova tu vyrobená whisky prechádza intenzívnejším zrením, jej chuť je svieža, sladová a vôňa citrusová.

Hlavné mesto whisky v Škótsku

Foto: Glen Scotia

Campbeltown sa nachádza na západnom pobreží Škótska na polostrove Kintyre, je zaklinený medzi Arran a Islay, teda nie na ostrove, ale bez neho by zoznam nebol úplný – považuje sa totiž za hlavné mesto škótskej whisky. Na konci 19. storočia tu fungovalo viac ako 30 liehovarov, z ktorých dnes zostali len tri: Springbank, Glengyle a Glen Scotia. Whisky Campbeltown má rašelinový, olejový charakter a vo veľkom množstve sa dáva do rôznych miešaných whisky.

AMI MÉG ÉRDEKELHET