Pamukkale természeti csodája

A gyógyvíz és a mészkő találkozása Törökországban.

Fotó: Shutterstock

Törökország egy olyan ritka természet csodával büszkélkedhet, mely hatalmas tömegeket vonz az egész világból. A Denizli város közelében található Pamukkale az ország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja. A török riviérát kedvelők számára pedig jó hír, hogy az Izmirtől Alanyiáig húzódó partszakasz bármelyik városából mindössze néhány óra alatt elérhető!

Isztambul és Kappadókia mellett Törökország egyik legfontosabb látványossága a hófehér mészkőmedencéiről és termálvizéről híres Pamukkale. A nem mindennapi természeti képződményt a föld alól feltörő, szén-dioxidban és kalcium-hidrogénkarbonátban gazdag termálvíz hozta létre, mely a domboldalon lezúdulva, lépcsőzetesen kisebb-nagyobb medencéket alkotott az évezredek során. A látvány lélegzetelállító – ez egy olyan hely, ahova az életben egyszer mindenképpen el kell látogatni.

Gyapotvár

Pamukkale környéke egy tektonikus törésvonalon helyezkedik el, aminek következtében néha földrengés is előfordul errefelé, de a mélyben zajló vulkanikus tevékenységnek köszönhető az is, hogy kialakulhatott itt egy ilyen hatalmas mészkődomb. A feltörő magas kalciumtartalmú termálvízből kiváló kalcium-karbonát a felszínen lerakódik, néhány évezred alatt az eredmény pedig egy több mint 2700 méter hosszú és 160 méter magas mésztufa domb lett, hófehér teraszokkal, zuhatagokkal és termálvizes természetes medencékkel. A forrásokból áramló víz olyan fehérre festi a dombot, mintha vastagon gyapottal vonták volna be. A hasonlat nem véletlen: Pamukkale neve törökül gyapotvárat, illetve pamutvárat jelent. A mesebeli hangulatú Pamukkale ma már szigorúan védett, mely 1988-ban került fel az UNESCO világörökségi listájára.

Belépés csak mezítláb lehetséges, és hogy megóvják a szennyeződéstől ezt a természeti csodát, a hatóságok tiltják például a krémek és a napozóolaj bevitelét is a területre.

Bár a travertinsziklák nedvesek, de mezítláb sem kell attól tartanunk, hogy megcsúszunk – ugyanis amit fehér mészkő borít, az egyáltalán nem síkos, a barna színű sziklák viszont igen.

Fotó: Shutterstock

Kleopátra fürdője

A legenda szerint az egyiptomi királynő, Kleopátra is nagyra tartotta a travertindomb forrásaiból származó vizet, melyben többször is fürdött, hogy megőrizze a szépségét és fiatalosságát. A pamukkalei termálvíz magas ásványianyag-tartalmú és különösen jótékony hatással van a bőrbetegségekre, az asztmára és a reumára.

A természetes medencékben ma már nem lehet fürödni, viszont bárki felkeresheti a travertindomb alatt lévő Hierapolis városkában még az ókorban kialakított mesterséges fürdőket.

Bár a fürdő ma már nem őrzi eredeti ókori megjelenését, a medencékben még mindig vannak hatalmas ledőlt római oszlopok. Az ókori Hierapolis egy izgalmas történelmi sétát is kínál. Az i. e. 2. században alapított városban egy Hadrianus császár korabeli színház, egy épségben fennmaradt városkapu, agora (piactér) és a Kleopátra fürdőjeként ismert római fürdő várja a látogatókat.

Fotó: Shutterstock

Mikor menjünk?

Törökországban a turisztikai főszezon májustól szeptemberig tart. Mivel az utazási irodák által szervezett programok sorában Pamukkale igen előkelő helyet foglal el, készüljünk fel arra, hogy nyáron rengetegen lesznek itt. Évente több mint kétmillió turista érkezik ide, hogy megcsodálja a meleg vízzel teli hófehér travertinmedencéket. Ha tehetjük, egy pamukkalei kiránduláshoz válasszuk inkább a kora tavaszi vagy az őszi hónapokat.

AMI MÉG ÉRDEKELHET