4 egyszerű tipp, ha spórolnál az olimpia alatt Párizsban

Nem kell, hogy egy vagyonba kerüljön az utazás.

Párizs látképe

Az olimpia közeledte tökéletes apropó arra, hogy valósággá váljon álmaink párizsi útja, sokunk bakancslistás úti célján azonban nagyon hamar felhalmozódhatnak a költségek. Körültekintő tervezéssel és egy kis odafigyeléssel viszont nyugodtan elmerülhetsz majd mindabban, amit a francia főváros kínál – most mutatunk 4 tippet, ha kicsit spórolni szeretnél a nyári utadon.

​Menj múzeumba teljesen ingyen

Fotó: Shutterstock

A Musée d'Orsay épülete

A kultúra sokkal megfizethetőbb Párizsban, mint gondolnánk, hiszen számos múzeum és galéria havonta egyszer ingyenes belépést kínál. A Musée d'Orsay például minden hónap első vasárnapján ingyenesen látogatható, amennyiben online, előre jegyet foglalunk.

A történelmi Gare d'Orsay pályaudvaron belül található múzeum a Beaux-Arts építészet kiemelkedő példája. Hatalmas központi hajója üvegtetővel készült, ez pedig lehetővé teszi, hogy természetes fényben csodáljuk meg a sokszínű művészeti felhozatalt, köztük Van GoghCsillagos éj című világhírű festményét, valamint Monet, Manet, Pissarro, Morisot és Renoir műveit – és mindezt anélkül, hogy akár csak egy eurót is elköltenénk.

​Közlekedj megfizethetően

www.instagram.com

A metró és a RER (Réseau Express Régional, „regionális gyorsvasúthálózat”) két különböző, de egymással összekapcsolt rendszer, amelyeknek köszönhetően gyorsan utazhatunk Párizsban. A RER öt, a metró pedig tizennégy vonallal rendelkezik, és mivel ezek több ponton is találkoznak egymással, a járatok közötti átszállás kifejezetten egyszerű. Ha négy-öt napig maradunk a városban, már érdemes kiváltani a Paris Visite kártyát – az ötnapos változat 44,45 euróba, 17300 forintba kerül, és korlátlanul használhatjuk vele a metró-, a busz- és a RER-hálózatot.

Párizs emellett az egyik legkerékpárbarátabb város Európában, tele védett bicikliutakkal és parkolókkal. Amellett, hogy környezetkímélő, Párizs kerékpárral való felfedezése költséghatékony módja a város megismerésének, mivel számos turisztikai látványosság a bicikliutak közelében található. A Georges Pompidou például az egyik legnépszerűbb kerékpárút, amely a Szajna partján halad, és olyan ikonikus nevezetességekre nyújt kilátást, mint az Eiffel-torony, a Notre-Dame-székesegyház és a Louvre Múzeum. Jó hír, hogy 24 órára mindössze 5 euróért, kevesebb mint 2000 forintért bérelhetünk közösségi kerékpárt a városban.

​Élvezd a klasszikus francia ételeket 10 euró alatt

www.instagram.com

Bár a párizsi étkezés igen drága mulatság is lehet, az Euronews szerint rengeteg pénzt spórolhatsz, ha egy bouillonban vacsorázol – vagyis egy olyan étteremben, amely a klasszikus francia konyha ételeit kínálja megfizethető áron. A turistás övezetektől kicsit távolabb eső helyeken akár 8 euróért, 3100 forintért is megkóstolhatod az olyan hagyományos ételeket, mint a croque monsieur, a cassoulet és a bouillabaisse, és helyi borokat is fogyaszthatsz 3-4 euróért, 1200-1600 forintért.

​Fedezd fel az utca művészetét

Fotó: Carl Campbell/Unsplash

A Canal Saint-Martin graffitijei

A párizsi Canal Saint-Martin csatorna környéke híres a vibráló utcai művészetéről, az újhullámos kávézókról, az igényes használtruha-boltokról és az elegáns éttermekről. Nem csoda, hogy a 10. és 11. kerületben fekvő bohém negyed a fiatal művészek egyik legkedveltebb helye a városban. Munkásságukat könnyen felfedezheted, ha a környéken jársz: vegyél egy elviteles italt a Le Look nevű letisztult kávézóban, majd sétálj egy nagyot a hatalmas utcai falfestmények és graffitik között.

AMI MÉG ÉRDEKELHET