Podvodný kruhový objazd

Hoci sa tento nadpis môže podobať na jednu z káuz o infraštruktúrnych projektoch na Slovensku, v skutočnosti ide doslova o kruhový objazd pod vodou. Taký totiž len nedávno odovzdali do prevádzky na Faerských ostrovoch.

Foto: Facebook Faroephoto.com

Faerské ostrovy, autonómny región Dánskeho kráľovstva, sa nachádzajú v Atlantickom oceáne, na pol ceste medzi Nórskom a Islandom. Tunajšia daždivá a veterná klíma nepatria k najhostinnejším na Zemi, no prírodné krásy týchto ostrovov sú na planéte jedinečné a stoja za návštevu. Tunajších viac než 48 000 obyvateľov sa často presúva medzi 11 hlavnými ostrovmi. A to aj popod vodu.

Podmorské cestné tunely

Foto: Eysturoyartunnilin

Pre zlepšenie miestnej infraštruktúry sa v 60.rokoch dvadsiateho storočia začali hĺbiť tunely, aby sa ľudia rýchlejšie dostali na iné miesta na ostrovoch. Prvý bol uvedený v roku 1963 a dnes je tu celkom 19 tunelov, z toho 2 z nich pod vodou. Celkovo tu je naplánovaných 18 podmorských tunelov tak, aby pospájali ostrovy do autom súvisle prejazdného územia.

Podmorský kruhový objazd

Foto: Faroephoto.com

Devätnásteho decembra 2020 bol otvorený nový cestný úsek popod more medzi ostrovmi Streymoy a Eysturoy. Tunel Eysturoyartunnilin skráti cestu medzi hlavným mestom Tórrshavn s mestami Runavik a Strendur. Cesta sa skrátila zo 74 na 16 minút a vedie 189 metrov pod morským dnom. Denne sa počíta s prejazdom šesť tisíc áut a skráti časy dojazdu pre 70% ľudí na Faerských ostrovoch. Keďže sa 11 kilometrová cesta pod morom delí na dve vetvy, v tomto mieste vznikol podmorský kruhový objazd. Jeho autor, umelec Trondur Patursson, sa pri tvorbe inšpiroval medúzou a jeho osvetlenie priebežne mení farby. Má tak potenciál stať sa jednou z miestnych turistických atrakcií.

Krása Faerských ostrovov

www.youtube.com

Čo vidieť na Faerských ostrovoch?

Narastajúcu popularitu týchto ostrovov u cestovateľov zastavilo až šírenie koronavírusu. Miestne útesy týčiace sa rovno z mora, ponúkajú tie najkrajšie výhľady počas západov slnka po malebných túrach, hoci nie vždy v malebnom počasí. Na všadeprítomnej tráve sa tu pasú ovce, ktorých je tu dvojnásobne viac než obyvateľov a preto sa súostrovie tiež prezýva Ovčie ostrovy. Viac o tom, čo vidieť na Faerských ostrovoch, ale tiež o niektorých prírodných úkazoch – ako je padanie vodopádov nahor na faerský spôsob – si pozrite vo videu slovenského cestovateľa a filmára, Patrika Paulínyiho.

AMI MÉG ÉRDEKELHET