Takto sa vyhnete podvodom pri lyžovačke

Foto: Unsplash / Patrick Robert Doyle

Pomaly sa rozbieha tohtoročná lyžiarska sezóna a nie je jedno, aké zážitky nazbierate počas zimných mesiacov. Bez toho, aby ste dávali pozor, sa môžete dostať do problémov, pretože aj na poli lyžovania sa dá nájsť čoraz viac podvodníkov. Podľa zhrnutia Euronews vám teraz ukážeme, na čo si treba dať pozor.

UBYTOVANIE, KTORÉ NEEXISTUJE

Foto: Shutterstock

Podvody v súvislosti s ubytovaním sa považujú za najčastejšie v lyžiarskom turizme. Stretnete sa s nimi takmer v každom väčšom lyžiarskom stredisku.

Spôsob podvodu je veľmi jednoduchý a predsa naň každú sezónu ľudia naletia. Podvodníci lákajú na inzeráty s falošnými fotkami, kedy je ubytovanie v lepšom prípade „len” skromnejšie, ako si na základe fotiek môžete myslieť, alebo v horšom prípade ani neexistuje.

Našťastie na tieto narastajúce vlny podvodov v posledných rokoch prišla odpoveď a preto mnohé lyžiarske strediská zavádzajú ochranné opatrenia. Na mnohých miestach vytvorili vlastný identifikačný systém, a ubytovanie ponúka len ten, kto prejde identifikáciou. Ak sa podvodník chystá zaregistrovať pomocou falošného kódu, stredisko je o tom upovedomené.

V BEZPEČÍ STE HLAVNE VTEDY, KEĎ SI REZERVUJETE UBYTOVANIE CEZ NEJAKÚ CESTOVNÚ KANCELÁRIU. VTEDY MÁTE GARANCIU, ŽE UBYTOVANIE JE PRESNE TAKÉ, AKO JE NA FOTKÁCH.

KĽÚČE SI PREBERTE OSOBNE

Foto: Shutterstock

Ak si vybavujete rezerváciu sami, skúste dosiahnuť, aby vám ubytovateľ osobne odovzdal kľúče pri príchode.

Pred rezervovaním ubytovania si pozrite, koľko priemerne stojí ubytovanie v danom lyžiarskom stredisku. Takto nenaletíte podozrivo lacným ponukám, ktoré skrývajú, v konečnom dôsledku nemilé prekvapenie.

A samozrejme buďte hneď podozrievaví, keď vás inzerent žiada, aby ste zaplatili kauciu alebo dokonca celú cenu ubytovania.

POOBZERAJTE SA PO LYŽIARSKYCH INŠTRUKTOROCH

Foto: Unsplash / Alain Wong

Ak sa tento rok chcete naučiť lyžovať, alebo si chcete oprášiť svoje lyžiarske schopnosti pár lekciami, aj vtedy sa oplatí dávať si pozor. Vždy sa žiaľ nájde pár internetových klamárov, ktorí sa vydávajú za profi lyžiarskych inštruktorov – a to prostredníctvom webovej stránky, kde sa prezentujú falošným kurzami a takisto falošnými pozitívnymi referenciami.

Ak teda pôjdete k súkromnému inštruktorovi, poriadne si pozrite, či si naozaj rezervujete termín u skutočného odborníka, a podľa možnosti mu neplaťte vopred. Najlepšie pochodíte vtedy, keď si na mieste svojej cesty vyberiete niektorú z oficiálne fungujúcich lyžiarskych škôl. Oni sú garanciou toho, že nielen vaše peniaze, ale aj vy budete v bezpečí, pretože v takýchto školách môžu pracovať len inštruktori s príslušným povolením.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET