Rendkívül egyszerű fűszer lehet a tökéletes marhapörkölt titka

Csak eddig inkább a forralt bort ízesítettük vele.

fahéjrudak és őrölt fahéj egy asztalon

Mivel receptjeinkben a fahéj szinte mindig cukorral vagy mézzel együtt szerepel, hajlamosak vagyunk egész egyszerűen édes fűszernek titulálni, pedig önmagában nyilvánvalóan nem édes. Karakteres, azonnal felismerhető ízét leginkább földesnek vagy füstösnek nevezhetnénk, ez pedig tökéletessé teszi bármilyen vörös húsos fogáshoz, különösen egy jó marhapörkölthöz.

Bár a fahéjat gyakran az édes italok, sütemények és pékáruk fűszerének tekintjük, érdemes kicsit kilépni ebből a felfogásból – megérdemel egy esélyt, hogy megmutassa, mire képes tápláló, sós ételekben is. Az ünnepi időszakban kevés fűszerrel tehetnénk izgalmasabbá egy vörös húsos ételt, ugyanis intenzív, már-már csípős aromája a borshoz hasonlóan mélységet ad az ételnek – ezt a tulajdonságát egyébként a cukor sajnos eléggé elnyomja.

Fotó: Shutterstock

Marokkói tajine

A Daily Meal szerint más országok gasztronómiájában már régóta a húsételek jól bevált fűszere a fahéj – elég, ha csak az indiai vagy az észak-afrikai konyhára gondolunk. Alapvető fontosságú például Marokkó marhahúsból készült ételeiben, de az indiai garam masala fontos összetevője is, ami zseniális sült bárányhússal.

Az említett országok technikáiban közös pont, hogy soha nem önmagában használják a fahéjat. Minél több különböző fűszert alkalmazunk vele együtt, annál mélyebb, karakteresebb íze lesz az ételünknek annak köszönhetően, hogy ezek felerősítik egymás hatását. Kiváló párosítás a fahéj mellé a gyömbér, a kömény és a kardamom is – ha ezekből is adunk egy keveset a marhapörkölthöz, saját ízüket nem nagyon fogjuk kiérezni, a fahéjét viszont sokkal koncentráltabbá teszik majd.

Fotó: Shutterstock

Fahéjjal készült marhapörkölt

Ha valamilyen sült vörös húst, például oldalast szeretnénk a következő szintre emelni, egyszerűen kenjük be egy fahéjból, gyömbérből és borsból készült szósszal. Ha pedig az idei marhapörköltet dobnánk fel, tegyünk bele pár fahéjrudat és egy kevés friss gyömbért – az eredmény garantáltan új dimenziót ad majd ennek a klasszikus ételnek.

AMI MÉG ÉRDEKELHET