Porsche Cayenne, a sivatag hajója

Vagy vitorlása. Esetleg motorcsónakja. Pedig nem is teve.

cayenne

Fotó: Porsche

Cikkünk előző részében megismerkedtünk az először leszólt, majd csúcsra járatott Cayenne-nel, most pedig nézzük, hogyan szokott a népszerű SUV szülinapozni!

Mi is így szoktunk szülinapozni...

www.youtube.com

The World's Quickest SUVs: DRAG RACE! New Urus PERF v Model X PLAID v X5M v Turbo GT v GLE 63 S

A Cayenne huszadik, nem mindennapi születésnapi bulijára az egyesült arab emirátusokbeli, Dubajtól másfél órás autóútra található Hatta oázisában került sor.

A vendégeket a Cayenne első generációs modelljei várták a híres Transsyberia szériából. 2006-ban, a Moszkvától a mongol fővárosig, Ulánbátorig tartó, csaknem 7000 kilométeres versenyre két magáncsapat is jelentkezett, s a módosított Cayenne S modellekkel be is zsebelték az első két helyet. A Porschét olyannyira inspirálta ez a siker, hogy 26 darabot gyártott a Transsyberia jelölésű autókból. 2007-ben már az első három helyet bérelték ki maguknak, egy évvel később pedig a top 10-ben csak a hatodik helyezett versenyző ült más autó volánjánál.

A kissé megemelt, expedíciókra hangolt, védőkerettel ellátott Cayenne-ek igencsak fényűzően hatottak a sivatagi környezetben. Karosszériájuk egykori dicsfénye ugyan már a múltté, ezt azonban ellensúlyozza az átalakítás nyerssége és a korral járó patina. A belterükben is a Porsche azon korszakára emlékeztetnek, amikor a gyártó – a jelenkori olasz prémiumkategóriás modellekre emlékeztetően – még a fát és a világos színű bőrt helyezte előtérbe.

A sivatagi terepen meg sem erőltették magukat a Cayenne-ek. Még a nehezebb szakaszokon is elég volt takaréklángon, 1500–2000-es fordulaton pörögnie a nyolc hengernek. Az egyeneseken hatezerig is könnyedén felugrott a mutató, jelezve, mennyi erő maradt még az öreg motorokban.

www.youtube.com

A legnépszerűbb Porsche 20 éves (Speedzone S10E55)

Tűsarkúban a sivatagban

Ezt követően a jelenlegi, harmadik generációs modell kipróbálása következett. Mi a géppark egyetlen GTS-ét kaptuk, amelyet a tökéletes szaúdi utakon csak a sűrű radarhálózat miatt fogtunk vissza.

Azonnal nyilvánvalóvá vált, hogy húsz év alatt mennyivel közelebb került a Porsche a sportautók kategóriájához. A négyliteres, nyolchengeres, biturbós erőforrásnak kedvére voltak a magasabb fordulatszámú menetek. Ha gázt adtunk, azonnal rendelkezésünkre állt a 460 lóerős teljesítmény, meg is ugrasztottuk a rövidebb sprintekre. A vezetési élményben, illetve a motor és a futómű viselkedésében is egyértelműen visszaköszönt a klasszikus Porsche-érzés.

A folytatásban a terepet céloztuk meg, ott viszont megmutatkozott az érem másik oldala. Az éles kövek közt óvatosan kellett szlalomoznunk, hogy meg ne sérüljenek a 22 hüvelykes felnik vagy defektet ne kapjanak az alacsony profilmélységű abroncsok. A differenciálzárat a Cayenne szükség szerint automatikusan használta. Az infotainment rendszeren keresztül mi csak annyit közöltünk az autóval, hogy éppen milyen terepen haladunk. A meghajtással nem volt gond, az irányíthatósággal viszont igen. Míg az országúton otthon érezte magát a Cayenne, addig terepen mintha lábujjhegyen járt volna.

Fotó: Porsche

Annyira azért nem tűnik terepidegennek...

A homokdűnék jachtja

Dubajba tartva megálltunk egy kis sivatagi ralira. A sárgás-vöröses homokban némileg csökkentettük a guminyomást, a dűnéken ugyanis fontos, hogy a haladás folyamatossága érdekében a kerekek minél inkább érintkezzenek a felszínnel – a jó sivatagi pilóta után kivehető keréknyomok maradnak a homokban, a rossz után kivájt sínpálya.

A Cayenne-t elakadás nélkül sikerült átjuttatnunk a dűnéken. A motor „homoküzemmódban” szándékosan lustábban reagált, de a teljesítmény egésze ott volt a kerekekben. Egyetlen pillanatra sem hagyott minket cserben az autó, nem kezdett kapartatni és belesüllyedni a homokba, szinte úsztunk a dűnéken. Minden vezetésbeli változtatásra a Cayenne késleltetetten reagált, pont, ahogy az a hajók esetében is van.

Túl sokat tud?

A Cayenne egyértelműen megváltozott. Univerzális autó, még ha nem is kifejezetten barátkozik a tereppel. Óriási potenciál van benne, a saját határait az általában szükségesnél is tovább feszegeti. A Cayenne-t vezetve az volt az érzésünk, mintha a Harvard Egyetem professzorát kértük volna fel alsó tagozatos gyerekünk korrepetálására – minden pillanatban emlékeztet rá, hogy még többre is képes. Sokkal többre, mint ahogy azt első látásra gondolnánk.

www.youtube.com

The new Porsche Cayenne 2024 is completely declassified before the premiere (photo)

Amit mi szeretünk benne:

1. Meghajtás: Már nem annyira engedékeny, mint az első generációs modellek, ez azonban csak annyit jelent, hogy vezetés közben bármilyen helyzetben számíthatunk rá.

2. Vezetés: A Porschékban minden akció azonnali, kompromisszumokat nem ismerő reakciót szül. Ez a Cayenne-ekre is érvényes, sőt a korábbiakhoz képest ez a tulajdonsága még markánsabbá vált.

3. Motor: A márka napjainkban nagyon gyors elektromos autókat is gyárt. A motor hangja csak tovább fokozza a vezetési élményt, teljesen mindegy, hogy nyolc- vagy hathengeres-e az erőforrás, turbó nélküli vagy épp biturbós.

Névjegy: PORSCHE CAYENNE GTS

Motor: 8 hengeres, benzines, turbó
Max. teljesítmény: 338 kW (460 LE)
Csomagtér-kapacitás: 656 l
Váltómű: automata, 8 sebességes
Max. sebessség: 270 km/h
Gyorsulás: 0–100 km/h 4,5 sec
Gyári fogyasztás: 13,3–14,1 l/100 km

A PORSCHE CAYENNE ára 125 215 eurótól.

ÉRTÉKELÉS

Dizájn: 5
Menettulajdonságok: 5
Műszaki felszereltség: 5
Ár-érték arány: 3

AMI MÉG ÉRDEKELHET