Používanie Google máp na túrach môže byť zradné

Google mapy neboli stvorené na túry a pešie výlety v prírode. Tie sa môžu rýchlo zmeniť na boj o prežitie.

Foto: Shutterstock

V novembri sa jeden kanadský turista pokúsil orientovať podľa Google máp a tak sa stalo, že sa ocitol na vrchole skaly, kde už nepokračovala žiadna cesta. Mal šťastie, že okolo letel vrtuľník.

V provincii Britská Kolumbia v Kanade, severne od mesta Vancouver, sa nachádza vrchol hory Fromme, kam sa Kanaďan vybral na túru a snažil sa orientovať podľa Google máp v teréne.

Na vrchol hory smerovalo viacero turistických trás, ale Google mapy z neznámeho dôvodu ukazovali trasu, ktorá v skutočnosti neexistuje.

Trasa, ktorá bola vyznačená v okolí vodopádu Kennedy, už odvtedy na mape vyznačená nie je, pretože namiesto chodníka sa tu dajú nájsť len strmé skaly a na dôvažok sa tu už stala aj smrteľná nehoda.

Podľa New York Times turista na vrchole skaly vo výške takmer 1 200 metrov zistil, že nie je isté, či je na dobrej trase a telefónom si zavolal pomoc.

Muž mal veľké šťastie. Ak by priletela záchranárska helikoptéra na miesto o trochu neskôr, nie je vôbec isté, či by sa v hustom lese a padajúcej hmle podarilo k turistovi priblížiť.

Aj tak sa dvaja záchranári museli vydať hlbšie do lesa, aby turistu našli, pretože terén neumožňoval vidieť presne miesto, kde sa nachádza.

Podľa horských záchranárov sa turista vydal na cestu bez potrebného výstroja: ak by mal pri sebe baterku, mal by oveľa lepšie možnosti na záchranu. V každom prípade toto nebol prvý prípad, kedy turisti bez výhrad sledovali jednu z trás na Google mapách.

V septembri volal záchranárov jeden turista s tým, že uviazol na skale a nevie, dokedy sa tam udrží.

Skupina síce nedávno umiestnila jednu tabuľu, ktorá upozorňuje na nebezpečenstvo na danom území ale naďalej radí, aby sa turisti počas výletu nespoliehali na Google mapy, ale využili podobné digitálne platformy. Ak by ste predsa zavolali na pomoc svoj telefón, existujú špeciálne turistické aplikácie, ktoré zobrazujú skutočné, viacerými turistami overené trasy – ako napríklad mapy.cz.

V Drive magazíne sme vám pripravili aj špeciálny článok so 4 aplikáciami odporúčanými na slovenské hory.

SADA NA PREŽITIE

Foto: Shutterstock

Hovorkyňa americkej turistickej asociácie Maggie Peikon zdôrazňuje, aby ste si na výlet na neznáme miesto alebo do hôr zobrali so sebou týchto 10 najdôležitejších vecí:

  • dostatočné množstvo vody
  • sadu prvej pomoci
  • vhodnú, pohodlnú obuv
  • kompas alebo GPS a papierovú mapu
  • kaloricky bohaté jedlo
  • pršiplášť
  • pomôcky na prežitie – zapaľovač, baterku a píšťalku
  • nôž alebo multifunkčný vreckový nožík
  • opaľovacie prípravky, slnečné okuliare a šaty, ktoré ochránia pred slnkom
  • spacák, menší stan, alebo plachtu, ktoré poslúžia ako úkryt
AMI MÉG ÉRDEKELHET