Lietanie bude ľahšie, ak sa prijme toto nariadenie

Cestujúcim v lietadle sa čoskoro uľaví, keďže Európsky parlament bude hlasovať o nariadení, podľa ktorého sa príručná batožina v Európskej únii zaradí na zoznam „základných” (a tak aj bezplatných) predmetov.

Foto: Shutterstock


Lietanie bude ľahšie, ak prijmú toto nariadenie

Foto: unsplash

Poslanci Európskeho parlamentu uznali, že pravidlá o batožine jednotlivých leteckých spoločností obsahujú skryté poplatky a sťažujú porovnávanie cien. Ak na plenárnej schôdzi schvália nariadenie, nebudú môcť v budúcnosti letecké spoločnosti požadovať platbu za také predmety, ktoré sa môžu prevážať a uskladňovať na palube bez toho, aby predstavovali bezpečnostné riziko alebo spôsobovali nedostatok miesta – do tejto kategórie patrí aj bežná príručná batožina na palube.

Toto nové nariadenie Európskeho parlamentu sa zrodilo po škandalóznej sérii zistení, ktoré v auguste pobúrilo mnohých. Španielsky úrad pre ochranu spotrebiteľa potrestal viacero leteckých spoločností – medzi inými Ryanair, Vueling, Easyjet a Voloteu – za účtovanie vyšších poplatkov za príručnú batožinu. Mimochodom Súdny dvor Európskej únie už v roku 2014 konštatoval, že príručná batožina by mala byť zadarmo, ale letecké spoločnosti doteraz neakceptovali túto požiadavku, čoraz častejšie zavádzajú obmedzenia a žiadajú platby naviac.

CHCELI BY SPOLOČNÉ NORMY

Foto: unsplash

Európsky parlament by chcel, aby sa zaviedli štandardizované normy pre povolené hmotnosti a rozmery príručnej batožiny pre všetky letecké spoločnosti lietajúce v EÚ. Tak by sa zrušili špeciálne pravidlá jednotlivých firiem, ktoré sa týkajú toho, čo sa považuje za príručnú batožinu. Letecké spoločnosti majú zmeniť aj bežnú prax ohľadom informovania cestujúcich, napríklad o cenách a časoch odletov a nové nariadenie bude zároveň vyžadovať aj prehľadnejšie fungovanie. O uznesení bude hlasovať Európsky parlament na jednom z najbližších plenárnych zasadnutiach.

AMI MÉG ÉRDEKELHET