Ismered a Párizs-szindrómát?

Ha csalódtál már a várva-várt úti célodban, akkor lehet.

Forrás: Shutterstock

Túl szép fotókat és videókat láthatunk a helyről, ahova még csak készülünk. Aztán mikor odaérünk, kiderül, hogy Mona Lisát nem fogjuk megtekinteni 5 méternél közelebbről, és a romantikus bagettünket 20 másik láb mellett fogyaszthatjuk el. Mi a Párizs-szindróma, és melyek a legnagyobb csalódást nyújtó helyek?

Amikor megérkezünk a várva várt városba, tengerpartra, a híres látványossághoz, vagy kipróbálunk végre valamit, amire évekig gyűjtöttünk és vártunk... és az eksztázis mégsem jön. Ismerős? Olyan is előfordul, hogy egyes utazók csalódottságukban nemcsak szomorúságot éreznek, hanem fizikai tüneteket is produkálnak: szédülnek, émelyegnek, légszomjuk lesz, amiért nem azt kapták, amire számítottak. Mivel a legtöbben a fények városában, vagyis Párizsban élik át ezt a csalódottságot, Párizs-szindrómának nevezték el ezt a komor lelki állapotot.

Amerika, London, Párizs...

Fotó: Shutterstock

Először 1986-ban egy japán származású pszichiáter, Hiroaki Ota használta a Párizs-szindróma kifejezést az általa felismert átmeneti pszichés zavarra. Később Youcef Mahmoudia, a Hôtel-Dieu de Paris kórház munkatársa megállapította, hogy valójában ez egy utazáshoz köthető pszichopatológiai zavar (vagyis súlyosabb állapot, mint ahogy a japán tudós korábban meghatározta), amit a vakáció alatti kultúrsokk válthat ki.

Ember ember hátán

Fotó: Shutterstock

Párizs rengeteg utazó bakancslistájának élén szerepel, de pont a tömeg miatt éri a legtöbb turistát ebben a városban a legnagyobb csalódás: több órás sorban állás az Eiffel-toronynál, a Louvre-nál, majd tolongás a híres műalkotásoknál, zsúfoltság a Szajna-parton... A Radical Storage vállalat – amely az egész világon épít és üzemeltet poggyásztárolókat – idei felmérése szerint Párizs tavaly vezette a csalódottsági listát a látogatók tapasztalatai alapján, idén azonban más eredmény született.

A cég több mint 826 000 TripAdvisor-értékelést elemzett a világ 100 leglátogatottabb városában.

Kiábrándult turisták

Idén az amerikai vidámpark-város, Orlando felelt meg legkevésbé az elvárásoknak, a látogatók különösen a tömegre, a udvariatlan emberekre, valamint a Disney World és a Universal megnövekedett áraira panaszkodtak. Sokan voltak csalódottak Dzsakartában, Indonézia fővárosában, a thaiföldi Pattayán, Prágában és a vietnami Da Nang volt a legtúlértékeltebb úti cél.

Pozitív élmények

A tanulmány azt is kiderítette, hogy mely városok haladták meg a látogatók várakozásait. Az első három helyezett európai város: nagy meglepetés, hogy az idei felmérés szerint Budapest lett az a város, ahol az utazókat a legkellemesebb meglepetés érte (96%-uk pozitív véleményt fogalmazott meg), a magyar főváros után jött Brüsszel és Zürich, illetve Rómában van a legtöbb kihagyhatatlan látnivaló a turisták szerint.

AMI MÉG ÉRDEKELHET