Jarné raftovanie na slovenských riekach: ktoré sú obľúbené?

V horách sa aktuálne topí sneh, čo zaručuje dostatočne vysokú hladinu riek na adrenalínové vodné športy ako sú horské kajakovanie a raftovanie. Pri tom druhom zostaneme a povieme si, ktoré slovenské rieky sú aktuálne najideálnejšie pre tento šport plný adrenalínu a netradičných výhľadov.

Foto: Unsplash / Herve

Najlepšie podmienky na splavovanie slovenských riek sú tie jarné. Niektoré naše rieky sa však dajú splavovať aj v letných mesiacoch. To však neznamená, že aj v lete sú tieto rieky zjazdné po celej svojej dĺžke - kvôli nízkej hladine ich možno splavovať často iba v niektorých úsekoch, ktorých dostupnosť a obtiažnosť je dobré poznať.

Dunajec ako hranica

Foto: rafting-pieniny.sk

Rafting na Dunajci

Rieka Dunajec pramení v Poľsku a dvakrát preteká hraničným pásmom. Rafting na Dunajci je obľúbeným celoročným športom, ale jarné obdobie býva vďaka rozkvitajúcej prírode špeciálne pôsobivý, pričom stredný a dolný tok rieky je vhodný aj pre začiatočníkov. Ak svoj štart plánujete už v Poľsku, začnite v Kroscienku. Najkrajší úsek je celkom určite oblasť Červeného Kláštora a Pienín.

Náš tip: Kľudne si na tento výlet pribaľte i bicykel a prevezte sa po cyklochodníku, ktorý vedie pozdĺž Dunajca, má dĺžku necelých osem kilometrov, spája Lesnicu (okres Stará Ľubovňa), Červený Kláštor (okres Kežmarok) a príjemné poľské mesto Szczawnica.

Hron – od Brezna až po Dunaj

Rieka Hron je tiež vo svojom strednom a dolnom toku vhodná pre začiatočníkov. Tento úsek môžeme ohraničiť od Brezna až po ústie do Dunaja. Treba si však dávať veľký pozor na zarastené brehy, ktoré spôsobujú, že miestami sa nedá vystúpiť na pevninu. Pozor! Horný tok Hronu od Červenej Skaly do Brezna je vhodný iba pre skúsených vodákov.

Prečítajte si aj: Pohoda aj adrenalín v splavoch na vode

Na Orave dobre

Foto: oravasplav.sk

Splav Oravy

Orava je nenáročná, široká a veľmi pekná rieka s výhľadmi, vhodná pre začiatočníkov, ktorá preteká aj priamo popod Oravský hrad. Pred splavom Oravy je ale dôležité venovať pozornosť aktuálnemu stavu vodnej hladiny. Tá je závislá od regulácie Oravskej priehrady. Zvyčajne splav začína pri dedine Podbieľ a pokračuje až do ústia Váhu, teda za predpokladu, že hladina má dostatočnú výšku.

Malý Dunaj pre všetkých

Malý Dunaj je nížinná rieka, ktorá odbočuje od hlavného toku Dunaja a tečie miernym prúdom. Jeho splav je veľmi populárny najmä pre obyvateľov Bratislavy a blízkeho okolia. Je splavná aj v letných mesiacoch a vďaka miernemu toku je vhodná aj pre začiatočníkov či rodiny s deťmi. Splav zvyčajne začína v Bratislave – časti Vrakuňa alebo v Kolárove.

Divoká Belá

Rafting na rieke Belá patrí určite medzi najkrajšie prírodné splavy na Slovensku. Je pomerne náročný, preto sa odporúča iba skúseným vodákom - rafterom, alebo za prítomnosti skúsených sprievodcov, ktorý lokalitu a riziká rieky dobre poznajú.

Dôležité!

Foto: mutton.sk

Rafting na rieke Belá

Počas jari môže byť voda chladnejšia, koryto rieky po zime zmenené a prúdy silnejšie, preto je dôležité mať na pamäti aj tieto faktory predtým, ako sa vyberiete na vodu. Pred plánovaním a vykonávaním akéhokoľvek vodného športu na rieke je dôležité overiť poveternostné podmienky, úroveň vody či aktuálne bezpečnostné pokyny.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET