Zelené smoothies

Smoothies, najmä tie zelené, sú skvelý spôsob, ako dostať do tela množstvo živín v podobe ovocia a zeleniny. Určite sa medzi vami nájdu prieberčiví jedáci, ktorí majú problém zjesť niektoré druhy ovocia či zeleniny. Najzdravšie a najvýživnejšie zelené nápoje sú tie, ktoré obsahujú aspoň jednu zeleninu. A smoothies sa stali obľúbeným spôsobom, ako dodržať odporúčaný denný príjem vitamínov a minerálov.

Foto: Shutterstock

Medzi najčastejšie používané listové zeleniny v zelenom smoothie patrí špenát, kel, rukola, mangold alebo zmiešaná zelenina. Aj keď samotná zelenina môže vytvoriť horkú chuť, existuje veľa kombinácií, ktoré zlepšia chuť a pridajú nutričný obsah. Môžete tiež skúsiť zaradiť repu, o ktorej je známe, že pomáha pri športovom výkone.

Výhody pitia smoothie

Foto: Pexels

Väčšina ľudí nemá dostatok ovocia a zeleniny vo svojej strave. Vďaka pitiu smoothie sa im zvýši príjem vitamínov, minerálov či zinku. Rozmixovanie zeleniny a ovocia na pyré v mixéri môže pomôcť rozložiť vlákninu a celulózu, aby bola ľahšie stráviteľná. Ak použijete avokádo, kokos, orechy alebo semienka, získate ešte viac živín. Telo prijme antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť telo pred voľnými radikálmi a ochoreniami, ako je rakovina a srdcové choroby. Zvýšený príjem vlákniny udrží zdravé trávenie a pôsobí ako prevencia proti zápche. Zelené smoothies pomáhajú nakopnúť imunitný systém a môžu pomôcť zvýšiť energiu a športové výkony a znížiť únavu. Posilníte kosti, budete mať zdravšie oči, lepšiu pleť a v neposlednom rade schudnete. Prijmete menej kalórií a budete sa cítiť sýti.

Avokádové smoothie

Foto: unsplash

Toto ľahké smoothie získava svoju žiarivú zelenú farbu z avokáda, uhorky, špenátu a kelu. V kombinácii s ananásom a kokosovou vodou vytvorí lahodnú chuť. Do mixéra vložte ½ avokáda, hrsť dobre umytého špenátu a kelu, 50 g ananásu a kúsok uhorky. Zalejte kokosovou vodou a vyšľahajte do hladka.

Smoothie z kivi

Foto: Pexels

Veľmi jednoduché smoothie z troch kivi, jedného manga, banánu a 500 ml ananásovej šťavy je ideálnou rannou pochúťkou. Je to jednoduchý spôsob, ako do seba dostať vitamíny a naštartovať sa do nového dňa.

Kelové smoothie

Foto: unsplash

Doprajte si dávku vitamínu C s týmto vegánskym zeleným smoothie. Spolu s kelom, avokádom, limetkou a ananásom vytvoríte skvelý nakopávač energie. 2 hrste kelu, ½ avokáda, šťava z ½ limetky, veľká hrsť mrazených alebo čerstvých kúskov ananásu, 1 stredne veľký kus zázvoru, trochu kešu orieškov a ak chcete sladšie smoothie, pridajte banán. Prilejte vodu podľa potreby a vymixujte do hladka.

Jahodovo-jogurtové smoothie

Foto: Pixabay

Vyskúšajte toto chutné raňajkové smoothie na začiatok dňa spojením sladkého ovocia s výživným špenátom a avokádom pre potrebnú dávku vápnika, vitamínu C, kyseliny listovej a vlákniny. Použiť môžete mrazené alebo čerstvé jahody, hrsť baby špenátu, 1 menšie avokádo, 2 odšťavené pomaranče, trošku nastrúhanej pomarančovej kôry a jeden biely jogurt.

AMI MÉG ÉRDEKELHET