Jesenná pochúťka: gaštany

S príchodom jesene sa začala aj sezóna gaštanov. Výživné a zdravé gaštany sú nielen lahodnou pochúťkou samy o sebe, ale aj cennou ingredienciou v kuchyni. Tu je niekoľko tipov, čo z neho môžete variť a piecť.

Foto: Shutterstock

Tradičnou jesennou sezónnou pochúťkou sú jedlé gaštany. Každý rok sa nájde niekoľko nových receptov, prečo tieto zdravé plody prírody jesť. Inšpirujte sa aj v tomto roku tromi receptmi, v ktorých hrajú gaštany hlavnú úlohu:

Slávnostná gaštanová krémová polievka

Foto: Nosalty.hu

Na prípravu polievky gaštany najprv namočíme na noc do studenej vody. Na druhý deň jednu polovicu gaštanov narežeme ostrým nožom a na plechu vystlanom papierom na pečenie ich dobre upečieme vo vyhriatej rúre. Zabalíme do kuchynskej utierky a necháme vychladnúť, potom odstránime hnedú šupku. Jemne nakrájanú cibuľu opečieme do sklovita. Pridáme na kocky nakrájanú mrkvu, cesnak, hnedý cukor a ošúpané zelené jablko nakrájané na kocky. Dochutíme rozmarínom a tymianom. Zalejeme vývarom, osolíme, okoreníme a na záver pridáme trochu muškátového orieška. Prikryjeme a varíme do mäkka. Nakoniec pridáme smotanu, pečené gaštany a dobre rozmixujeme. Pri podávaní ozdobíme praženými mandľami.

Bravčové dusené na víne s gaštanmi a sladkými zemiakmi

Foto: Roadster.hu

Nakrájanú cibuľu a cesnak orestujeme na panvici do zlatista. Pridáme na kocky nakrájané mäso, trochu ho orestujeme a zalejeme vývarom. Podľa chuti osolíme, okoreníme, pridáme suché biele víno a nakoniec posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a tymiánom. Prikryté varíme na miernom ohni. Keď už je mäso zmäknuté, pridáme na kocky nakrájané batáty a očistené uvarené gaštany. Pri podávaní ozdobíme čerstvou pažítkou.

Gaštanové rezy so sušienkami

Foto: Topreceptek.hu

Múku zmiešame s práškom do pečiva a kakaom. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, potom pridáme vodu a suché prísady. Z bielkov vyšľaháme tuhú penu a vmiešame ich do pripravenej hmoty. Cesto upečieme vo vyhriatej rúre. Puding uvaríme z mlieka a pudingového prášku. Medzitým vymiešame maslo s cukrom do peny a zapracujeme do vychladnutého pudingu. Na plnku nalámeme sušienky na väčšie kúsky a spracujeme ich s kakaom, rumom, džemom, gaštanovým pyré a mliekom. Odložíme na chvíľu do chladničky. Vychladnuté cesto prekrojíme na polovicu, natrieme naň polovicu pudingového krému. Na krém naukladáme sušienkovú plnku, prikryjeme druhou polovicou krému a nakoniec dáme na vrch druhú polovicu cesta. Na vrch nalejeme rozpustenú čokoládu.

AMI MÉG ÉRDEKELHET