JAVISKO SLOVANSKÝCH DEJÍN

Vydajte sa po stopách mysterióznych príbehov Tribeča a spoznajte vína, ktoré bodujú vo svete.

Foto: Shutterstock

Nitriansky región, označovaný aj ako Dolná Nitra, sa rozprestiera naprieč piatimi okresmi. Z juhu ho charakterizujú úrodné polia Podunajskej nížiny, zo severu pohoria Tribeč a Vtáčnik. Na území pretkanom rovnomennou riekou Nitra nájdete úrodné vinice, vzácne plemená koní i významné pamiatky kresťanskej histórie. Kraj, odkiaľ pochádzajú okrem iného legendy slovenského hokeja Miroslav Šatan a Ľubomír Višňovský, ponúka vďaka svojim prírodným danostiam široké spektrum možností aktívneho oddychu pre peších turistov i cyklistov.

VO SVETE VZÁCNYCH KNÍH

Foto: SNK

Časť regiónu Nitra patrila v 9. a 10. storočí k slávnej Veľkomoravskej ríši. Zhruba v tomto období vzniklo na území dnešného krajského mesta aj prvé biskupstvo. Niekdajšiu slávu Nitry ilustrujú hrad, diecézne múzeum i ruiny románskeho kostola na Martinskom vrchu.

Pripomienkou povstaní Štefana Bočkaja či Gabriela Betlena, ale najmä vojenského ťaženia Osmanskej ríše s cieľom dobyť Viedeň, je unikátna vojenská pevnosť v Nových Zámkoch. Pôvodne šesťuholníková stavba vybudovaná v 16. storočí je považovaná za vrchol renesančného staviteľstva. Na zachovanom bastióne Forgáčovej bašty sa dnes nachádza kalvária. Na skok od nej stojí jedna z mála využívaných synagóg na Slovensku, ktorá sa dostala aj na suvenírovú eurobankovku. Unikátne priestory v sebe ukrýva aj renesančný kaštieľ Apponyiovcov v Oponiciach. Knižná zbierka šľachtického rodu Bibliotheca Apponiana disponuje viac než osemtisícovou zbierkou kníh a tlače, ktorú v priebehu storočí zhromažďovali majitelia kaštieľa - Apponyiovci. Knižnica je otvorená pre bádateľov i verejnosť cez pracovné dni a sviatky. Cez pracovné dni sa prehliadky v Bibliothece Apponiane začínajú každú celú hodinu od 9.00 do 12.00 h, cez víkendy a sviatky od 12.00 do 16.00 h.

LEGENDAMI OPRADENÝ TRIBEČ

Okolie Nitry uspokojí cyklistov preferujúcich roviny i fanúšikov stúpania a pôsobivých výhľadov. Prví sa môžu zviezť po vyše 24-kilometrovej cyklotrase vedúcej okolo známej zubrej obory – jedinom mieste na Slovensku, kde sa tieto zvieratá chovajú. Druhá skupina ocení cyklocestami popretkávaný a legendami opradený Tribeč, ktorý si za dejisko mysteriózneho trileru zvolil spisovateľ Jozef Karika. Azda najznámejšou je Tribečská hrebeňovka dlhá 78,5 kilometra s celkovým prevýšením viac ako dvetisíc metrov.

Tribečské pohorie ponúka aj veľké množstvo trás na pešiu turistiku. Začať môžete už na Zobore vypínajucom sa nad Nitrou a pokračovať smerom na vrch Žibrica či Veľký Tribeč, ktorý je s výškou 830 metrov najvyšším bodom hrebeňa.

KRAJ VÍNA

Foto: Visit Nitra

Nitria, Semillon, ale aj klasika v podobe rizlingu či veltlínu. Nitrianska vinohradnícka oblasť patrí medzi najrozmanitejšie na Slovensku a je zároveň treťou najväčšou. Vinice sa rozprestierajú na takmer štyroch tisícoch hektárov. Milovníci vína majú možnosť nahliadnuť hneď do niekoľkých vínnych pivníc, kde sa tento opojný mok skladuje. Zážitok v podobe pôvodnej grófskej pivnice z 19. storočia ponúka vinárstvo Alcedo v obci Báb. Za atmosférou zo začiatku 20. storočia, spojenou s degustáciou domácich destilátov i kvalitnou gastronómiou, netreba ísť z Nitry ďaleko. Pálenica v obci Jelšovce zaujme nielen službami, ale aj pôsobivým exteriérom s terasou postavenou na starom koryte rieky.

DOLNÁ NITRA V ČÍSLACH

Foto: Visit Nitra

  • 78,5 km - dĺžka cyklocesty Tribečská hrebeňovka
  • 830 m - nadmorská výška najvyššieho bodu pohoria Tribeč
  • 8222 - počet titulov nachádzajúcich sa v Apponyiovskej knižnici
  • 4000 ha - približná rozloha viníc nitrianskej vinohradníckej oblasti
AMI MÉG ÉRDEKELHET