Región Vorarlbersko v Rakúsku

Región Vorarlbersko sa nachádza v najzápadnejšej časti Rakúska a je nazývaný aj ako zemička a to z dôvodu svojej rozlohy. Je to totiž druhý najmenší rakúsky spolkový štát po Viedni. Jeho západná poloha ho poznačila vo viacerých smeroch. Má omnoho bližšie ku Švajčiarsku alebo Luxembursku a ako v jedinej časti Rakúska sa tam vyvinul a dodnes používa vlastný dialekt prezývaný vorarlberština.

Foto: Shutterstock

Všetky jeho krásne časti môžete celoročne objavovať aj vy. Turizmus vo Vorarlbersku je veľmi dobre rozvinutý a má mnoho odvetví. Väčšinou čerpá z bohatej kultúry regiónu alebo z jeho prírodných podmienok.

Zimné radovánky

Foto: Pixabay

Počas zimného obdobia je pre vás vo Vorarlbersku pripravených 42 ski rezortov, 932 kilometrov zjazdoviek a 321 lyžiarskych vlekov. S týmito číslami máte o zábavu postarané, no kde v nich nájdete tie najlepšie podmienky na zimnú lyžovačku? Lech a Zürs v Arlbergu bude to pravé orechové. Je to jedna z lokalít, ktoré sa nazývajú to „Najlepšie z Álp“. Sezóna sa tu začína začiatkom decembra a končí sa v polovici apríla. Úroveň tratí je zväčša jednoduchá až stredná, ale na svoje si tu prídu aj pokročilí lyžiari. Okrem športu tu môžete zažiť aj kultúru a vynikajúcu gastronómiu. Aké je tradičné jedlo, ktoré musíte ochutnať v tomto regióne?

Gastronómia

Foto: Shutterstock

Käsespätzle je typické domáce jedlo pre región Vorarlbersko. Ide o nemeckú verziu Mac&Cheese, no nie je to totožné a Käsespätzle majú väčšie čaro v tradícii a chuti. V recepte sa domáce Spätzle vrstvia s kúskami strúhaného ementálu a skaramelizovanej cibuľky a potom sa pečú v rúre s trochou lásky. Ako dezert po obede nesmiete vynechať Öpfelküachle. Tieto vyprážané jabĺčka chutia najlepšie podávané teplé, s vanilkovou omáčkou, posypané škoricovým cukrom.

Bregenzské slávnosti

Foto: Vorarlberg.travel

Poďme ďalej od gastronómie ku kultúre a to presnejšie na Bregenzské slávnosti alebo aj festival. Nepredstavujte si to ako klasický festival plný modernej hudby a párty zábavy. Práve naopak. Ide o hudobno-divadelné slávnosti, ktoré počas letných dní majú svoje miesto na brehu Bodamského jazera. Ich každoročným hosťom, od prvého ročníka, je Viedenský symfonický orchester. Tradíciou je, že každý rok orchester vystupuje pod taktovkou iného dirigenta. Aj keď škála umelcov na festivale je široká, hlavným zameraním sú klasické opery. Amfiteáter Seebühnena, na ktorom sa každoročne hrajú diela od Verdiho, Pucciho či Mozarta, sa nachádza priamo na hladine jazera a má kapacitu 7000 divákov. Na rozdiel od toho vo Festspielhause, hlavnej krytej scéne, môžete vidieť aj modernejšie a abstraktnejšie diela.

Príroda

Foto: Urlaubsland Vorarlberg

Okrem kultúry vám Bodamské jazero ponúka krásne prírodné scenérie a mnoho turistických chodníkov. Jazero je pravý raj pre cyklistov. Celé okolie je prepletené cyklochodníkmi, čo ocenia aktívni návštevníci. Ak si trúfate, vysadnite do vášho bicyklového sedadla a vydajte sa spoznať celé jazero po jeho obvode. Trasa Bodensee Radweg má 273 kilometrov a patrí medzi najkrajšie v Európe. Veľkú časť cesty tvorí rovina, ale na záver trasy, ako sa stáča ku Alpám, je strmší. Trasa vedie cez malinké rybárske mestečká a cestou môžete sledovať krásne jazerné výhľady.

AMI MÉG ÉRDEKELHET