Valóban szükség van még ​a repülős üzemmódra?

Mit befolyásol a repülőgépes üzemmód, és miért kérik még mindig használatát tőlünk a légiutas-kísérők?

Fotó: Shutterstock

Aki utazott már repülővel, jól ismeri a felszállás előtti menetrendet, melynek része, hogy repülőgép üzemmódba állítjuk telefonunkat. Egy utazási szakértő most elárulta, mi áll a repülős üzemmód mögött, és egyáltalán: tényleg szükséges még a mai technológiák mellett rányomnunk a kis ikonra?


A repülőgépes üzemmód bevezetésére azért volt szükség, mert a modern elektronikus eszközeink ugyanabban a frekvenciasávban sugározhatnak jeleket, mint a repülőgépek kommunikációs és navigációs rendszerei. Ez úgynevezett elektromágneses interferenciát okoz.

Emiatt Európában egészen 2014-ig csak kikapcsolt állapotban lehetett szállítani ezeket az eszközöket.

Mi történik a telefonokkal a magasban?

Fotó: Shutterstock

A vezeték nélküli hálózatokat tornyok sora köti össze, ezek a hálózatok pedig túlterhelődnének, ha a földi hálózatok felett repülő utasok mindannyian rácsatlakoznának. Persze csak pillanatokra, hiszen a repülési magasságban a jeladó tornyok hatótávolságon kívül vannak, de ha mégis sikerülne, akkor sem örülhetnének az utasok sokáig, hiszen az utazósebesség miatt a telefonunk már a következő toronyra próbálkozna rácsatlakozni.

„Amikor 10-12 ezer méter magasan utazol, a telefonod meg fog próbálni egyszerre több toronyhoz kapcsolódni, ami interferenciát okozhat”

– fejti ki az Express oldalán Rosie Panter utazási szakértő.

„A pilóta számára ez egy hangszóróból vagy mikrofonból származó visszajelzésnek tűnhet, ami bár önmagában nem veszélyes, de igencsak bosszantó jelenség”

– teszi hozzá.

Az 5G hozott változást

A legnagyobb változást az 5G vezeték nélküli hálózatok megjelenése okozta, ami az iparágban kisebb aggodalmat okozott.

Az 5G hálózatok sávszélességi spektruma ugyanis feltűnően közel van a fenntartott légiközlekedési sávszélességi spektrumhoz, ami interferenciát okozhat a repülőterek közelében lévő navigációs rendszerekkel – melyek használata elengedhetetlen ahhoz, hogy a repülőgép biztonságosan tudjon landolni.

Több légitársaság ma már fizetős Wi-Fi-t nyújt az utasoknak, ennek azonban a légiutas-kísérők és a többi utas sem örül feltétlen. Egy 200 férőhelyes repülőgépen például jóval lelassíthatja a kiszolgálást az, ha az utasok egy része éppen videohívásban van, nem beszélve arról, hogy sokakat zavarhat, ha a szomszéd ülésben ülő ember végigtelefonálja az egész utat.

Míg elmondható, hogy az 5G technológia kapcsán több kutatás szükséges ahhoz, hogy annak pontos hatásait meg lehessen állapítani, addig az is kijelenthető, hogy a telefonok fedélzeten való használata nem károsítja a repülőgépek üzemképességét.

Mindezen okok miatt Panter is azt javasolja, hogy inkább még felszállás előtt hívjuk fel szeretteinket és az Instagram-posztokat is még a repülőtér várakozójából töltsük fel.

AMI MÉG ÉRDEKELHET