Valami megcsípett. De mi?!

Nyáron, pláne kirándulás vagy a szabadban töltött idő után sokunkon díszelegnek piros foltok.

Fotó: Shutterstock

A szemtelen kis élősködők és a félelmükben védekező bogarak és rovarok egyaránt kellemetlen, piros, viszkető vagy fájó nyomokat hagynak maguk után a bőrünkön. De vajon felismerjük-e, hogy méh vagy hangya csípett-e meg?

Méh és darázs

A méhcsípés nem olyan gyakori, mint sokan gondolják. A méhek ugyanis elpusztulnak a csípés után, mert a fullánkjuk beleszakad a bőrbe. A méhcsípésre jellemző a gyorsan megjelenő piros bőrpír a csípés helyén. Ha a fullánk magától nem esik ki, akkor körömmel, csipesszel fogjuk meg, és húzzuk ki. A forró, lüktető érzés után jelenik csak meg a viszkető érzés. A csípést kenjük be antihisztaminos kenőccsel, borogassuk hideg vízzel. Ha a csípés után légzési vagy nyelési nehézséget, hányást, hasmenést, gyengeséget, zavartságot vagy fokozott izzadást, megdagadt nyelvet, szájat észlelünk, akkor azonnal hívjunk mentőt, mert ez a méhcsípés- vagy darázscsípés-allergia jele lehet.

A darázs a fullánkját vissza tudja húzni csípés után (a méh fullánkja a kis méregzsákkal együtt a bőrben marad), minden másban hasonlítanak a csípés tünetei a méhcsípésre: piros, égő, fájdalmas duzzanat alakul ki a csípés helyén, az emberek 10%-ánál a csípés 10 centinél nagyobb átmérőjű duzzanat is kialakulhat a csípés utáni 24-48 órában, azonban ez lelohad magától. Az allergiás rohamot azonban mindkát rovar csípésénél komolyan kell venni!

Kullancs

A kullancs csípése szinte alig észrevehető addig, amíg jó mélyre nem fúrja magát – általában akkor veszi észre mindenki, hogy kullancs fúródott bele, amikor már szívja a vért. Magát a kullancsot nem nehéz eltávolítani, de a csípés utáni napokban, hetekben nagyon kell figyelni a csípés helyét, és ha megjelenik körülötte a duzzanat, piros, sávos (kokárdás) bőrpír, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni, mert ez a Lyme-kór jele lehet. Ha a csípés utáni hetekben erős fejfájás, gyengeség, rosszulllét, magas láz jelentkezik, akkor is forduljunk orvoshoz és jelezzük, hogy volt kullancscsípésünk, mert agyvelőgyulladás jele lehet!

Így szedd ki a kullancsot:

  • A kullancsot nem kell csavargatni. Ha nincs kifejezetten erre a célra készült kullancscsipeszünk vagy -kanalunk, egy nem éles csipesszel fogjuk meg, és egy határozott mozdulattal rántsuk ki a bőrből!
  • Kerüljünk minden olyan megoldást, ami a kullancs fulladozásával, öklendezésével vagy összenyomásával jár, mert ilyen esetekben megnöveljük a fertőzés kockázatát! Tehát ne olajozzuk be, vagy fújjuk be rovarirtóval.
  • Ha a bőrünkben szabad szemmel is láthatóan benne maradt a kullancs szívó szájszerve (nem a feje), ne piszkáljuk, mivel ezzel csak irritációt, gyulladásos reakciót okozunk. Szervezetünk idővel kilöki magából.
  • Érdemes fertőtleníteni a kullancscsípés helyét, ha vérzik vagy sebes lett a kiszedéstől.

Így néznek ki a csípések:

Illusztráció: Shutterstock

Bal fentről: szúnyog, ágyi poloska, kullancs, méh, hangya, pók

Szúnyog

Az átlagos, itthoni szúnyogok szerencsére nagyon ritkán terjesztenek olyan betegségeket, mint trópusi égövön élő rokonaik. Ettől még a csípésük okozhat kellemetlen tüneteket, lassan múló, nagyon makacs, duzzadt sebhelyeket, amelyek elfertőződhetnek, ha koszos kézzel, körömmel vakargatjuk. A csípést jegelhetjük, kenjük viszketéscsökkentő antihisztaminos krémmel és nagyon jól megnyugtatja a bőrt a levendulaolaj is – levendulavíz mindig legyen kéznél, ha szúnyogos helyre (vízpart, erdő) megyünk.

Bolha

A bolhacsípés a legjobban megelőzhető csípés: a házi kedvenceinket rendszeresen kezeljük bolhaírtó szerekkel, így sem őket, sem bennünket nem érhet bolhacsípés. Érdemes erre időt, energiát fordítani, mert a bolhák fájdalmas és irritáló harapásokat okoznak, és még galandférget is terjeszthetnek. A bolhacsípés általában apró, kérges vörös dudor a lábszáron, amelyek nagyon viszketnek, ezért krémezzük kortizontartalmú és nyugtató krémekkel!

Pók

Fotó: Shutterstock

A pókharapás nagyon ritka, hiszen a pók sem akar konfrontálódni, csak akkor mar, ha veszélyben érzi magát, például össze akarjuk nyomni, ráfekszünk, rálépünk. A pókmarás általában nagyon duzzadt, piros foltot hagy maga után, két pontszerű mélyedéssel, hólyagos is lehet a helye, az enyhe viszketéstől a nagyon erős irritációig, bármilyen nyoma lehet. Ha nem múló, viszkető duzzanatot találunk magunkon, mindig forduljunk orvoshoz, mert például az övsömör (herpeszvírus, amely a bárányhimlőt is okozza) első jelei is hasonlíthatnak egy durvább csípéshez.

Ágyi poloska

Az egyik legalattomosabb csípésfajta, hiszen először az áldozat az sem tudja, csípés van rajta, mert először inkább sok apró kiütésre hasonlít. A cspésekre jellemző, hogy egy csíkban jelennek meg: a poloskák csípnek és haladnak tovább azon a sávon, újra csípnek, megint továbbmennek. A poloskacsípés általában karokon és lábon jelenik meg, de ha a párna is fertőzött, akkor az arc egyik oldala lesz tele kicsi, piros puklikkal. Az ágyi poloska csípés pár napon belül elmúlik, addig kezeljük hidrokortizon kenőccsel, hogy a gyulladást és a viszketést csökkentésük. Az ágyat, ágyneműt pedig sürgősen ki kell dobni, ha szállodában vagyunk, akkor a cserét azonnal követeljük!

Hangya

A hangyacsípés gyorsan történik, és nagyon-nagyon kellemetlen, hiszen egyszerre rengeteg apró csípés éri a bőrt. Nagyon figyeljünk, hogy ne üljünk, lépjünk, feküdjünk hangyabolyba. A hangyacsípés égő, szúró, fájdalmas rögtön, majd kis idő elteltével hólyagossá válhat és bedagadhat. Rögtön álljunk hűvös zuhany alá, mossuk le szappannal a területet, és utána kenjük be gyulladás- és viszketéscsökkentő krémmel a csípések helyét.

Minden csípésre igaz, hogy jobb megelőzni, de ha már megtörtént, ne vakarjuk el, így pár nap kellemetlenség után teljesen el fognak tűnni, addig hűsítsük, és olyan ruhát vegyünk fel, ami a nem irritálja a viszkető bőrfelületet. Hígított illóolajokkal is enyhíthetjük a duzzanatot, viszketést: a citrusfélék, a borsmenta, levendula és az eukaliptusz nyugtató enyhülést nyújthatnak a bőrnek.

AMI MÉG ÉRDEKELHET