Ne hagyd, hogy Firenze kitakarja: ez a kis toszkán falu igazi gyöngyszem

Egy 300 méter magas dombon rejtőzik.

San Gimignano

Firenze hírneve jól eltakarja ezt a kis dombtetőre épült toszkán falut, pedig tele van finom ételekkel, látnivalókkal, kultúrával, történelemmel. Ismerjétek meg San Gimignanot!


A Firenzétől délre található települést a legtöbben 14 középkori lakótornyáról ismerhetik fel, melyeket még egykoron a tehetős családok építettek maguknak egyfajta státusszimbólumként. Míg például Bolognában vagy Firenzéen a legtöbb toronynak nem sikerült túlélnie a háborúkat, természeti katasztrófákat vagy városátépítéseket, addig San Gimignanonak különösképpen sikerült megúsznia a történelem viharjait.

A tornyok közül egyet – az 54 méter magas Torre Grossát – még ma is meg lehet mászni, ennek tetejéről pedig tökéletes kilátás nyílik a környező vidékre.

Fotó: Getty Images

További mesés olasz tájak: Merre induljunk Olaszországban? Irány a mesés dél!

A falu óvárosát mára már az UNESCO is elismerte örökségként, a városfalon belül pedig több freskókkal, domborművekkel díszített templom is megtalálható. Az itt található épületek tökéletes példái a középkori dizájnnak, és 12-14. századi firenzei, sienai és pisai építészeti stílusokat ötvözik

San Gimignanoban két főtér, a Piazza della Cisterna és a Piazza del Duomo található, melyek össze is vannak kapcsolva egymással. A környékeken kávézók, éttermek és üzletek sokasága várja a látogatókat, akik utóbbitól indulva könnyen eljuthatnak például a Rocca di Montestaffoli várba, előbbitől pedig a Sant’Agostino templomba.

Shutterstock

Piazza della Cisterna

Kifelé haladva észrevehetjük a szőlősöket, melyeknek köszönhetően a faluban megízlelhetjük a helyi különlegességet, a Vernaccia di San Gimignano fehérbort is. Bár elsősorban ezt a típusú bort készítik a környéken, azért a vörösborok és rosék, valamint az édesebb borok kedvelőinek is van alkalmuk kipróbálni egyet s mást.

(Express)

AMI MÉG ÉRDEKELHET