Kerül az üvegbe citrom, sót és egy kevés cukor – frissítő finomság lesz belőle!

Mutatjuk a receptet.

fermentált citrom egy befőttesüvegben

Elsőre furcsa koncepciónak tűnhet a sózott, kissé édeskés, üvegben tartósított citrom, pedig a közel-keleti és a dél-ázsiai konyhában különösen nagy hagyománya van. Az egyszerűen elkészíthető finomság olyan telt ízt ad az ételeknek, amit friss citrommal nem igazán lehet elérni. Mutatjuk, hogyan dobhatod össze otthon!

Fotó: Shutterstock

A sós lében tartósított citrom évszázadok óta ad plusz ízt a világ számos konyhájában különböző pörkölteknek, párolt zöldségeknek, önteteknek és mártásoknak. De vajon miben különbözik az íze a friss gyümölcsétől?

A tartósított citrom íze mély, pikáns és összetett, írja a Bon Appétit – a különbség nagyjából olyan, mint a nyers és a savanyú uborka között. A citromok textúrája a folyamatnak köszönhetően sokkal puhább és omlósabb lesz, és a teljes citrusféle könnyen fogyaszthatóvá válik.

Bár a nyers citromhéj általában kellemetlenül keserű, a tartósított gyümölcsök külső részéből eltűnnek ezek az ízjegyek – persze ehhez elengedhetetlen, hogy vegyszermentes, bio citromokat tegyünk az üvegbe.

They're cured, lacto fermented, preserved lemons. Whatever you want to call them; they're full of intense citrusy flavor with a soft ...

Easy Preserved Lemons (Just Lemons & Salt + No Measuring)

Annak, hogy a kész savanyúságot hogyan használjuk majd fel, csak a képzelet szab határt. Alapvetően bármilyen sós ételbe beletehetjük, amihez amúgy friss citromot adnánk. Különösen jól passzol kissé pikáns, közel-keleti ihletésű ételekhez, például vöröslencséhez vagy hummuszhoz, de olasz tésztaételekkel is tökéletesen harmonizál.

Plusz pont, hogy hihetetlenül egyszerű elkészíteni:

  1. Mossunk meg alaposan öt bio citromot, és szúrjunk beléjük néhány apró lyukat, a sós lé ugyanis így tudja csak lebontani a citrusféle szerkezetét.
  2. Keverjünk össze 250 gramm durva szemű sót és 120 gramm cukrot, majd tegyük bele az egyik citromot egy nagy befőttesüvegbe.
  3. Erre rakjunk egy réteget a só-cukor keverékből, majd helyezzünk rá még egy citromot, és ezt folytassuk ugyanígy, amíg el nem fogy az összes gyümölcs.
  4. Zárjuk le az üveget, és tegyük hűtőbe minimum egy hónapra, ennyi időbe ugyanis biztosan beletelik, mire végbemegy a folyamat.
  5. Az első két hétben naponta egyszer rázzuk fel az üveget, hogy gyorsabban beinduljon a fermentáció.
  6. A kész savanyúság még további 10-12 hónapig lesz fogyasztható.
AMI MÉG ÉRDEKELHET