A Sebeséri-barlang kincsei

Barlangtúra kicsiknek és nagyoknak a denevérek birodalmában.

Fotó: Instagram

A Felső-Garammentén egy olyan izgalmas világ rejtőzik a föld alatt, mely a természet rendkívüli erejének bizonyítéka. Ha a hegyi ösvényeken tett túrák közben egy kis változatosságra vágyunk, ereszkedjünk le a mélybe, és pillantsunk be ebbe a különös világba. A környéken járva erre keresve sem találhatnánk jobb helyet a titokzatos szépségű Sebeséri-barlangnál.

A Sebeséri-barlang (Bystrianska jaskyňa) az Alacsony-Tátra déli részének legnagyobb barlangja, melyet egy föld alatti patak hozott létre. Bár a többi híres szlovákiai barlanghoz képest cseppkődíszei kevésbé lenyűgözőek, de ez a barlang is tartogat egyedülálló látnivalókat. Ilyen például a látogatóösvény szintje alatt 15-20 méter mélyen csörgedező patak, amely a fantasy-filmek világát idézi, a három legmélyebb föld alatti szakadék, valamint a rendkívül változatos barlangcsarnokok.

Víz alkotta mesterművek

www.youtube.com

Z gauča do prírody - Bystrianska jaskyňa

A Sebeséri-barlang valójában egy üregrendszer: az Öreg- és az Új-barlangból áll, teljes hossza pedig több mint három kilométer. Az Öreg-barlang felszíni nyílása időtlen idők óta ismert volt. Ennek ellenére J. Kovalčík és E. Laubert voltak az elsők, akik 1923-ban le mertek ereszkedni a föld mélyébe. 1926-ban fedezték fel a Pokol-szakadékot, ahol később megtalálták az Új-barlangba vezető folyosót, majd 1932-ben feltárták az Új-barlangot is. Jelenlegi technikai felszereltségét 1968-ban építették ki, azóta a nagyközönség számára is látogatható, 1973-ban pedig védett természeti képződménnyé nyilvánították.

A Sebeségi-barlang legszebb része a Kincstár, de borzongtatóan gyönyörű a Pokol, a Katakombák, az Omlásterem, az Alsó- és Felső-Partizáncsarnok, valamint a Hídépítő-terem is. Az évezredek során a néha folyóvá duzzadó patak furcsa formákat alakított ki a barlangban: fazettákat, rácsokat, sziklakéseket, mennyezeti vályúkat, katlanokat és más egyedi alakzatokat.

Barlangtúra minden korosztálynak

www.instagram.com

Az 580 méter hosszú körutat kényelmes tempóban körülbelül 45 perc alatt lehet bejárni. A szintemelkedés minimális, mindössze 26 lépcsőfokot kell leküzdeni, ezért idősebbek számára és kisgyermekes családoknak is ideális választás. Az Öreg-barlangban már nincs cseppkődíszítés, mert az évezredek során fokozatosan elmállottak. A föld alatti Bystrianka patak a barlang legmélyén folyik keresztül, majd Valaská falunál tör a felszínre, ahol 1906-ig egy kőmalmot hajtott meg. A barlangban a levegő hőmérséklete 5,7 és 6,7 °C között mozog és rendkívül tiszta, melynek pozitív hatását már a barlangtúra után is érezhetjük. A kedvező körülményeknek köszönhetően a Sebeséri-barlang egy természetes inhalatórium – 1971 óta barlangterápiát is tartanak benne, elsősorban asztma és felső légúti betegségek kezelése céljából.

A barlang bejárata 565 méter tengerszint feletti magasságban, Sebesér (Bystrá) község déli szélén található, Podbrezová és Vámos (Mýto pod Ďumbierom) között. A közeli parkolóból kiinduló, enyhén emelkedő ösvényen 5 percnyi sétával érhető el.

Tudta, hogy…

Fotó: Shutterstock

Közönséges denevér

  • A barlangot már 1939-ben megnyitották a civil látogatók számára, de az elektromos megvilágítás kiépítésére csaknem három évtizedet várni kellett.
  • A Sebeségi-barlang fontos menedékhely volt a második világháborúban: a szlovák nemzeti felkelés időszakában partizánok és Sebesér lakosai húzódtak meg benne.
  • A barlangban 13 denevérfaj él, a két leggyakoribb faj a kis patkósdenevér (Rhinolophus hipposideros) és a közönséges denevér (Myotis myotis).
AMI MÉG ÉRDEKELHET