Balkánsky drahokam – predĺžený víkend pri Skadarskom jazere

Na hraniciach Albánska a Čiernej Hory, obklopené impozantnými horskými masívmi, hustými lesmi a nekonečnými lúkami, leží jazero, ktoré nebýva preplnené ani v čase vrcholiacej letnej sezóny. Dobite si baterky v ohromujúcich prírodných kulisách, kde môžete nerušene športovať, objavovať malebné dediny, obdivovať historické skvosty a ochutnávať miestne špeciality.

Foto: Shutterstock

Skadarské jazero zostáva neprávom v tieni slávneho Kotorského zálivu, starobylej Budvy či exotického albánskeho pobrežia. Hoci nefiguruje v rebríčkoch top turistických destinácií Balkánu, ponúka toľko atrakcií, že by si zaslúžilo miesto v prvej desiatke.

Turistika a vodné športy

Foto: Pixabay

Najväčšou turistickou atrakciou Skadarského jazera je príroda. Celé územie jazera je chránené, na čiernohorskej strane je súčasťou Národného parku Skadarské jazero, založeného v roku 1983. Návštevníci ho môžu spoznávať po vlastných, na bicykli alebo z vodnej hladiny. Naprieč parkom vedie množstvo značených turistických trás. My vám však odporúčame požičať si čln, čo nie je žiaden problém – asi polovica domácich má požičovňu člnov a kajakov. Na svoje si prídu aj rybári, v oblasti je povolený športový rybolov. Jazero je domovom 270 druhov vtákov, čo ho radí medzi najbohatšie rezervácie vodného vtáctva v Európe. Albánsky Virpazar je východiskovým bodom viacerých značených turistických chodníkov. V prístave si zas môžete kúpiť lístok na výletnú plavbu k chránenej trstinovej oblasti. Vidieť z bezprostrednej blízkosti milióny vážok, vodných pavúkov a vtákov, ktorých domovom je vysoká vodná tráva, je nevšedným zážitkom. Jednomiestny kajak si môžete prenajať za 20 až 30 eur na deň, v prípade trojhodinového skupinového výletu loďou treba rátať s 20 eurami na osobu. Ak preferujete kratšie túry, ideálnou voľbou je značený chodník Mijela s početnými odpočívadlami. Zvládnete ho maximálne za dve hodiny aj s menšími deťmi. Niektoré časti cesty vedú popri bývalých kameňolomoch. Náročnejšia trasa z Virpazaru do Rijeky Crnojevice, dlhá 22 kilometrov, má dve strmé stúpania. Inak vedie po rovinatom teréne, popri lesoch, lúkach a malých farmách.

Skryté poklady

Foto: Pixabay

Čiernohorská dedina Rijeka Crnojevica, kam sa dostanete loďou aj autom, patrí medzi málo známe skvosty Skadarského jazera. V malebnej pobrežnej obci s kamennými domami a so starobylým kamenným mostom žije iba 175 stálych obyvateľov. Na hlavnom námestí stojí Old Bridge Restaurant, ponúkajúca vynikajúce jedlá z rýb, typické pre tento región. Z jej terasy je romantický výhľad na celú zátoku. Keďže skadarské letá bývajú suché a horúce, teplota nezriedka atakuje hranicu 40 stupňov Celzia, nezabudnite si do batožiny pribaliť plavky. Ďalším neobjaveným unikátom Skadarského jazera je dedina Murici, nachádzajúca sa na čiernohorskej strane, v blízkosti albánskej hranice. Iba málokto vie, že ide o možno najkrajšie, ale určite jediné piesočnaté kúpalisko na brehoch najväčšieho balkánskeho jazera. Návštevu Škodry si nemožno predstaviť bez ochutnávky miestneho vína. Najobľúbenejšími sú červené vína, vyznačujúce sa sladkou, korenistou chuťou a purpurovou farbou, tzv. vranac, čo v preklade znamená čierny žrebec. Populárne sú však aj ľahké, mladé biele vína, tzv. krstač. Večery spojené s prehliadkou pivníc a vinohradov ponúka viacero pohostinstiev, napríklad vinárstvo Cermeniza, ovenčené viacerými cenami alebo Mrkan, 102-ročná rodinná firma s pivnicou vstavanou do svahu.

S jedlom rastie chuť

Foto: Montenegro Tourism

Hoci sa o jazero delia dve krajiny, menu pobrežných reštaurácií je veľmi podobné. Hlavnou zložkou tamojšej gastronómie sú ryby, raky a divina. Aj keď Škodra určite nepatrí medzi vychytené fine dining destinácie, tamojšie rodinné podniky sú zárukou kulinárskeho zážitku. Oplatí sa vyskúšať fliju, plátky cestovín so smotanou, pečenými na otvorenom ohni, kastradinu, jogurtovo-cesnakovú jahňacinu, ktorá sa pripravuje v tradičnej hlinenej nádobe. Krap, čiže kapra vyloveného z jazera, podávajú grilovaného alebo pečeného, s čerstvým šalátom a so zemiakmi. Pred návratom domov vám odporúčame urobiť si väčšiu zásobu syrov: z tvrdého kackavallu z ovčieho mlieka a z mäkkého a sypkého djathë i bardhë. Rodina a známi to určite ocenia. Pozor však na množstvo, keďže pre dovoz potravín platia prísne limity. O aktuálnych pravidlách sa informujte na stránke finančnej polície alebo ministerstva zahraničných vecí.

Ako sa dostanete do Škodry?

Foto: Montenegro Tourism

Hoci ide o neobvyklú destináciu, odporúčame vám využiť priame letecké spojenia nízkonákladových spoločností do Podgorice. Po poldruhahodinovom lete vás čaká 20-minútová cesta autom a dorazíte k rozprávkovému jazeru, ktoré je rozlohou asi o polovicu menšie ako maďarský Balaton. Poľahky sa tam dostanete aj z vychytených čiernohorských letovísk Budva alebo Bar.

AMI MÉG ÉRDEKELHET