Najlepšie oblasti pre skialpinizmus na Slovensku

Skialpy nabrali na popularite počas pandémie koronavírusu, no mnoho ľudí už pri tomto športe, v ktorom sa do kopca nevyveziete, ale si to „odmakáte“, zostalo.

Foto: Visit Liptov

Vysoké hory, malebné doliny a výhľady do široka-ďaleka. Nekonečné šliapanie smerom hore a pocit zadosťučinenia pri jazde smerom dolu. Lyžiarske túry spájajú prvky vysokohorskej turistiky a lyžovania. Pokiaľ ide o rôznorodé terény a trasy, slovenské hory ponúkajú ideálne podmienky pre skialpinizmus s rôznymi obťažnosťami.

PRE ZAČIATOČNÍKOV SÚ IDEÁLNYM ŠTARTOM K TOMUTO ŠPORTU VÝLETY NA UPRAVENÝCH ZJAZDOVKÁCH, KDE JE VŠAK NUTNÉ DODRŽIAVAŤ BIELY KÓDEX. VYSTUPUJTE VŽDY ZA HRANICOU ZJAZDOVKY OZNAČENEJ PRENOSNÝM TYČOVÝM ZNAČENÍM ALEBO PO VYTÝČENEJ VÝSTUPOVEJ TRASE.

Vysoké Tatry

Foto: Región Tatry / Marek Hajkovský

Najvyššie a najznámejšie slovenské pohorie ponúka množstvo žľabov, sediel a vrcholov, ktoré by boli vhodné na výstupy a zjazdy s lyžami. Nemôžete sa však pohybovať kdekoľvek. Podľa aktuálneho návštevného poriadku sú trasy vyhradené pre skialpinizmus nasledovné:

  • vo Veľkej Studenej doline od Zbojníckej chaty cez kotol Sivých plies do Priečneho sedla, z neho k Téryho chate v Malej Studenej doline a ďalej popod Mačaciu vežu do Baranieho sedla a Veľkou Zmrzlou dolinou na Chatu pri Zelenom plese.
  • V Mlynickej doline od vodopádu Skok do Soliskového sedla a tou istou trasou späť, prípadne s prechodom zo sedla na zjazdovku od chaty Solisko.

Viac informácií o návštevnom poriadku a vyhradených miestach nájdete na web stránkach TANAPu.

Západné Tatry

Foto: Visit Liptov

Západným Tatrám, resp. dvom západotatranským dolinám – Žiarskej a Spálenej - patrí prvenstvo v najvyššej koncentrácii skialpinistov na Slovensku. Spolu s oblasťou Babky patria do oficiálnych skialpinistických areálov. Podľa spomínaného návštevného poriadku trasami vyhradené pre skialpinizmus sú:

  • Žiarska dolina - Veľké Závraty a Malé Závraty, východiskovým miestom je Žiarska chata
  • Bobrovecká Vápenica - Červenec - Babky - Veľká Kopa - sedlo Priehyba a späť,
  • Spálená dolina, a zjazdovka Spálená - Salatínska dolina

Charakter terénu Západných Tatier je viac lavínový ako vo Vysokých Tatrách a jedna z najväčších slovenských lavín spadla 25. marca 2009 práve v Žiarskej doline. Na dne doliny sa vtedy vytvoril gigantický nános snehu dlhý 2 km a s hrúbkou miestami až 20 m.

Preto si radšej prečítajte aj: Pravidlá pre pohyb v lavínovom teréne

Nízke Tatry

Foto: Visit Liptov

Hlavnou lyžiarskou oblasťou Nízkych Tatier je Chopok a jeho okolie s lyžiarskymi strediskami na severných aj južných svahoch. Pri Chopku je ďalší skialpinistický areál, ktorý je možné čiastočne kombinovať s freeride. Ďalším miestom s obmedzenejšími terénmi je okolie Kráľovej hole.

Malá Fatra

Foto: Vratna.sk

Krivánska časť Malej Fatry je obľúbená najmä oblasťou a lyžiarskym strediskom Vrátna, okolo ktorej sa v polkruhu rozkladá najkrajšia časť malofatranského hrebeňa. Vrcholy ako Stoh, Poludňový Grúň, Steny, Hromové, Chleb, Veľký a Malý Kriváň patria medzi najobľúbenejšie. Najmä v oblasti od Chlebu po Veľký Kriváň môže byť koncentrácia ľudí za slnečných zimných dní veľmi vysoká, vzhľadom na premávajúcu lanovku do Snilovského sedla.

Veľká Fatra

Foto: idnes.cz

Rozsiahle hornaté pohorie s trávnatými svahmi je na hrebeni vhodné skôr pre pohyb na bežkách. Mimo hrebeňa sa tu však nachádza množstvo strmých svahov, ktoré sú v prípade stabilnej snehovej pokrývky vhodné na skialpinistické zjazdy. V prípade nestabilného snehu môžu byť tieto miesta extrémne nebezpečné, čo sa stalo osudným aj dvom skialpinistom v oblasti Krížnej na konci roku 2021.

Na záver dôležité upozornenie:

PODĽA USMERNENÍ TANAP-U MÔŽU SKIALPINIZMUS VYKONÁVAŤ SKIALPINISTI A HOROLEZCI ORGANIZOVANÍ V HOROLEZECKÝCH ZVÄZOCH OD 21.DECEMBRA DO 15. APRÍLA.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET