A spanyol faluba csak egy barlangon keresztül vezet az út

Cseppkövek és mészkőfalak között vihetjük haza a bevásárlást.

Cuevas del Agua
Fotó: Shutterstock

A spanyol Cuevas del Agua lakói egy gyönyörű mészkő barlangon keresztül jönnek-mennek, ha dolguk van. A környéken azonban nem ez az egyetlen látványosság, hiszen Ribadesella közelében számos barlangot fedeztek fel, és van, amelyikben ősrégi barlangrajzokat is találtak. Íme, Asztúria csodái.


Spanyolország sokszínű földrajza évről évre érdekesebbnél érdekesebb úti célokkal varázsolja el a látogatókat, az északi La Cuevona (vagy más néven Cuevona de Cuevas) pedig az egyik legkülönlegesebb titka az országnak.

A varázslatos települést egy 300 méter hosszú mészkőbarlangon keresztül lehet elérni, de szerencsére az átjárón egy aszfaltút vezet át, mely autóval is járható.

Shutterstock

La Cuevona barlang, Asztúria, Spanyolország

Ahogy az utazók belevetik magukat az ország hegyvonulataiba, rátalálhatnak egy patakra, melyet lenyűgöző geológiai képződmények szegélyeznek. A patak, így a barlang is közel található az A-8-as autópályához, ám ahhoz, hogy keresztülmenjenek rajta, először Ribadesella központjához kell eljutniuk – tájékoztat a látványosság megközelíthetőségéről az Express.

Az utat különböző mészkőképződmények, például cseppkövek (sztalaktitok, azaz függő-, illetve sztalagmitok, azaz állócseppkövek - a szerk.) és lávafolyamok teszik varázslatossá. Ezen formációk közül némelyik egyedi nevet is kapott. A legismertebbek közé tartozik a La lengua del diablo (Az ördög nyelve), illetve a Las barbas de Santiago (Szent Jakab szakálla).

Shutterstock

Magtárak

Továbbhaladva sem kell csalódnunk a látványban, ugyanis Cuevas del Agua történelmi településén is bőven akad látnivaló. Kultúrájának lényegét jól ábrázolják a hórreosnak nevezett magtárak, a tradicionális házak pedig kitűnő példái az asztúriai építészetnek.

Ha egy igazán békés nyaralásra vágyunk, a hegyek lábánál található apró település tökéletes környezetet biztosít: a malomtúráktól kezdve a lovaglásig, ezen a helyen a nyugalmat maximum az úton sétáló tehenek és csirkék zavarhatják meg.

Barlangrajzok a környéken

www.youtube.com

El Panel Principal de la Cueva de Tito Bustillo

Ribadesella községében egyébként több barlang is található, az egyik leghíresebb a Tito Bustillo-barlang, melyet az egyik legjelentősebb régészeti lelőhelynek tekintenek. A La Cuevonától északra található barlang tele van barlangrajzokkal, melyek egy része állatokat, főleg lovakat és szarvasokat ábrázol.

A paleolitikumból, azaz az őskőkorból származó barlangrajzokat már az UNESCO is elismerte, a Tito Bustillo-barlang pedig a 2008-tól került fel a világörökségi listára – ismerteti a barlang jelentőségét a centrotitobustillo.com.

AMI MÉG ÉRDEKELHET