Nohy v teple a suchu aj v daždi a snehu

Nech ste na túre a výlete za akéhokoľvek počasia, jedno pravidlo platí stále: podstatné je mať nohy v suchu a v teple. Keď koncom októbra ustúpi teplá jeseň, ale vy nechcete ustúpiť zo svojich výletov do prírody, vybavte sa na výlety tak, aby ste komfort suchého tepla na chodidlách mali neustále aj vy.

Foto: Getty Images Hungary

Nemusí byť daždivý deň ani hlboký sneh. No stačí jeden krok do hlbšej mláky a snehu a celý zážitok z pobytu na čerstvom vzduchu je fuč. Ak ste už prispôsobili svoje oblečenie chladnému počasiu, je čas zamerať sa na nohy. Ak tie budete mať v teple a suchu, výkyvy počasia s vami veľa neurobia. Stačí sa držať starého nórskeho príslovia – nie je zlé počasie, len zle oblečení ľudia. A my k tomu dodávame – aj zle obutí.

Prvá vrstva – správne ponožky

Foto: Pixabay

Logickým krokom vrstvenia oblečenia na nohy je vrstvenie ponožiek. Tu však pravidlo o vrstvách neplatí. Viac ponožiek vytvára tlak na nohy, obmedzuje cirkuláciu krvi, čím nohy zostanú chladné. Navyše sa vrstvy môžu krčiť a tým vám spôsobiť odreniny. Na to, aby ste mali nohy v pohode, potrebujete ponožky, ktoré sú priedušné, vodoodolné a stredne až málo hrubé. Vyhnite sa noseniu bavlnených ponožiek. Hoci sú pohodlné, nemajú izolačné vlastnosti a vlhkosť absorbujú do seba. Zvoľte preto radšej vlnené ponožky.

Ak sa hýbete na horách v zime a daždi častejšie, zvážte kúpu goretexových ponožiek. Ďalšou modernou voľbou sú ponožky z merino vlny. Rýchlo schnú a udržujú vašu nohu v komforte, ale za ich kúpu si niečo priplatíte. Za výsledok a dobrý pocit z výletu v každom počasí to však stojí za to.

Správne topánky do dažďa

Foto: Pexels

Ak vám natečie do topánok, bude vám čoskoro tiecť aj z nosa. Ak ste odhodlaní chodiť na túry a výlety aj za dažďa a zimy, určite sa vybavte dobrou goretexovou obuvou, ktorej membrána umožňuje odvádzanie pary z topánky von, ale neprepúšťa ju dnu. Pri kúpe každopádne hľadajte bezšvové topánky alebo tie s minimálnymi švami – tadiaľ totiž preniká vlhkosť.

Pri každej obuvi sa vám môže stať, že topánka navlhne zvrchu. Keď prídete domov, z topánok vyberte vložky, nechajte ich vysušiť, no topánky nesušte na radiátore či pri inom zdroji tepla – mohli by sa scvrknúť či popraskať. Namiesto toho do nich pokrčte novinový papier, ktorý do seba nasaje vlhkosť, a následne ich nechajte voľne presušiť pri izbovej teplote. Predtým vždy topánky ešte umyte. A po vysušení ich ešte nasprejujte impregnačným a ochranným sprejom, ktorý obnoví ochrannú vrstvu na povrchu.

Na menšie výlety zoberte čižmy

Foto: 123rf

Ak ste výletné typy, určite si do kufra auta prihoďte pár čižiem, ktoré si môžete obuť do akéhokoľvek počasia. Tento kus obuvi nikdy nevyjde z módy a vyrábajú sa dnes viac než len čierne gumáky na pole. Čižmy sú v najrôznejších farbách a dizajnoch a čo viac – nosiť ich je už aj pohodlím. Majú aj tepelné vložky, ktoré vám nohu udržia v teple a prejdete v nich pohodlne cez potok, kaluže aj blato. A na čistenie stačí obyčajný prúd vody.

S dobrými topánkami a ponožkami nemusíte zavesiť cestovanie po Slovensku a v prírode na klinec ani v tých najnepriaznivejších mesiacoch roka – november a december. Všetko to zmení príchod zimy, ale stále platí – treba mať hlavne nohy v suchu a teple.

Foto: unsplash

AMI MÉG ÉRDEKELHET