Máme dať sprepitné palubnému personálu? Odborníčka odpovedá

Podľa odborníkov sa vôbec neočakáva tringelt, ale malej pozornosti sa určite potešia.

Foto: Shutterstock

Prepitné bola vždy veľmi diskutovaná téma: kým v hotelových zariadeniach a u kuriérov sa stalo zvykom, že zaokrúhľujeme nahor konečnú sumu na účte, v prípade palubného personálu to nie je také jednoznačné.

V článku Travel + Leisure sa opýtali palubného personálu, či očakávajú od cestujúcich, že im poďakujú za let extra peniazmi. Sara Nelsonová, predsedníčka Asociácie palubných sprievodcov (CWA) zastupuje 50 tisíc zamestnancov 19 leteckých spoločností. Podľa nej v tejto branži nemôže byť reč o prepitnom.

NELSONOVÁ ZDÔRAZŇUJE, ŽE PRE NICH JE NAJDÔLEŽITEJŠIA BEZPEČNOSŤ PASAŽIEROV A SVOJU PRÁCU NEROBIA NA ZÁKLADE TOHO, KTO DÁ NAJVIAC AKO TRINGELT.

Čo by zmenilo nejaké prepitné? Tým, že by problematickí pasažieri dali po pristátí do rúk personálu nejaké peniaze, by sa nezmenilo nič: takéto správanie jednoducho nie je akceptovateľné. Plus celé by nás to zdržiavalo, preto nie je isté, či by sme takisto vedeli dbať na bezpečnosť pasažierov” – hovorí Nelsonová.

Podľa oficiálneho stanoviska patrí dávanie sprepitného do šedej zóny.

Magazín sa opýtal na názory aj pár leteckých spoločností v súvislosti s touto témou, a American Airlines, Delta a United jednomyseľne povedali, že by palubný personál vôbec nemal prijímať nijaké prepitné.

DÁVAJÚ VÔBEC NIEČO PASAŽIERI PERSONÁLU?

Na druhej strane je už situácia iná s darčekmi a darčekovými kartami. Podľa priznania bývalého zamestnanca United Airlines, počas svojej 22-ročnej kariéry viackrát dostal od cestujúcich darčekovú kartu - hlavne počas sviatkov. Podľa jeho vyjadrenia takéto kupóny dobre padnú zamestnancom. Veď letušky a stewardi veľa cestujú a chodia z jedného letiska na druhé, kde si ich vedia zameniť za jedlo alebo dobrú kávu.

Foto: Shutterstock

Ak by ste sa veľmi chceli zavďačiť personálu, tak okrem darčekových kariet dobre padnú aj jedlé darčeky. Doma pripravené sladkosti a jedlo však zo zdravotných dôvodov nemôžu prijímať, takže na toto si treba dať pozor.

V KAŽDOM PRÍPADE ALE PODĽA ZAUŽÍVANÝCH ZVYKLOSTÍ NIE JE VÔBEC POTREBNÉ DÁVAŤ ŽIADNE EXTRA DARČEKY. UŽ OBYČAJNÝM „ĎAKUJEM” A ZDVORILÝM SPRÁVANÍM VIETE BOHATO VYJADRIŤ SVOJU VĎAČNOSŤ.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET